Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni udělil na festivalu Jeden svět cenu Homo Homini

10. 4. 2003 - PRAHA [ Radio Praha]

Cena Homo Homini, kterou uděluje společnost Člověk v tísni za významný přínos v prosazování lidských práv, má letos podobu fotografie Karla Cudlína z revolučních dní listopadu 1989. Letos získali ocenění tři vietnamští duchovní, kteří už řadu let bojují proti politickému útlaku a násilí ve své zemi. Z rukou ředitele společnosti Tomáše Pojara ji v pražském kině Lucerna převzal krajan laureátů, prezident Hnutí za demokracii ve Vietnamu a viceprezident Mezinárodní federace pro lidská práva pro Asii Vo Van Ai . Slavnostní předávání ceny bylo součástí programu mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Organizátoři zároveň věnovali večer poctě Milanu Maryškovi, významnému českému dokumentaristovi a jednomu ze zakladatelů Člověka v tísni, který zemřel při natáčení svého posledního projektu na konci roku 2002 v Izraeli. Maryškovo dílo připomněl film z roku 1998 Přerušené jaro - Normalizační noc.

Laureátem ceny Homo Homini za rok 2002 je patriarcha Sjednocené buddhistické církve Vietnamu Thich Huyen Quang, který opakovaně vyzýval představitele moci ve Vietnamu, aby přistoupili k demokratickým reformám, povolili činnost politických stran a vyhlásili svobodné volby. Za mírový aktivismus byl vězněn. V domácím vězení strávil šestaosmdesátiletý patriarcha více než 20 let. V roce 1982 byl Thich Huyen Quang navržen na Nobelovu cenu míru.

Druhým oceněným je pětasedmdesátiletý buddhistický mnich Thich Quang Do. Za aktivní prosazování náboženské svobody, lidských práv a demokracie byl komunistickým režimem ve Vietnamu roky vězněn a držen v převýchovných táborech. Dnes žije v izolaci, bez lékařské péče a pod kontrolou policie. Thich Quang Do byl už dvakrát nominován na Nobelovu cenu míru; kandidátem na cenu je i letos.

Sedmapadesátiletý Nguyen Van Ly, římskokatolický kněz, je třetím z oceněných. Také on patří k nejzásadovějším obhájcům náboženských svobod ve Vietnamu, za což byl nesčetněkrát mučen a vězněn. Na jeho obranu povstali v 80. letech věřící katolického i buddhistického vyznání.

Cenu Homo Homini uděluje společnost Člověk v tísni od roku 1995. Vloni dostal ocenění Jihoafričan Zackie Achmat, který vedl kampaň za dostupné léky pro obyvatele zemí třetího světa nakažené virem HIV. Cenu dostali i barmský studentský aktivista Min Ko Nain, který je dodnes ve vězení, přední kubánský disident Oswaldo Payá, hongkongský demokratický politik Szetó Wah a člen ruské státní dumySergej Kovaljov, který v roce 1995 mobilizoval ruské a světové veřejné mínění proti čečenské válce. Jejím laureátem je i předseda Demokratického svazu Kosova Ibrahim Rugova.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz