Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Startuje Jeden svět

8. 4. 2003
Karel Novotný [Econnect] -


-Plakát letošního festivalu- Páté výročí, desítky doprovodných akcí, 165 promítaných filmů, témata o nichž se moc nepíše a filmaři o nichž se píše ještě méně, výstavy, koncerty, festivalové centrum, hlídání dětí diváků, projekce ve věznicích a promítání pro studenty středních škol. Pražských osm dní Filmového festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět po čtyřech uplynulých ročnících přivede do kina každého, koho nohy unesou a kdo se nespokojí se současnou podobou světa a obrazem, jaký mu o něm předkládá televize.

Jeden svět se počtem promítaných filmů řadí k největším světovým festivalům dokumentárních filmů, přičemž v kontextu Střední a východní Evropy jde o vůbec největší filmovou přehlídku svého druhu. Jeho největším přínosem je bezesporu skutečnost, že publiku představuje dokumenty jejichž kvalita je mnohdy velmi vysoká, jejichž šance dostat se k veřejnosti „normálními“ komerčními stezkami je však prakticky nulová. Jde mnohdy o produkce malých nezávislých skupin či jednotlivců, kteří nejsou napojeni na vlivné a bohaté produkční a mediální skupiny, jež trh s filmy (dokumenty nevyjímaje) ovládají.

Filmy

Letos jsou festivalové projekce rozděleny do několika nových kategorií, ve více případech věnovaných „slabým“ skupinám společnosti, které se obecně stávají nejčastěji oběťmi porušováním lidských práv. Kategorie Téma: žena představuje filmy vytvořené americkou produkční skupinou Women Make Movies která tento rok oslavuje 30 let existence. Dalším centrálním tématem letošního festivalu je hledání identity. V takto nazvané sekci budou představeny filmy o životě postižených lidí, o vyrovnávání s vlastní minulostí a další dokumenty s podobnou tématikou. Letošní festival nabídne prostor také filmům věnovaným skupině, která v posledních letech konečně začínají získávat v českém i evropském měřítku jistou pozornost, totiž migrantům. Tyto filmy budou uváděny v kategorii Lidé v pohybu.

Mezi další kategorie patří sekce Máte právo vědět věnovaná tématům, v běžných sdělovacích prostředcích zmiňovaným jen okrajově a kategorie Viszegrádský výběr, mapující nejzajímavější produkci vyszegrádské čtyřky od roku 1989. Dále jsou zde Krátké dokumenty, Filmy porotců a Drážďanské ozvěny (výběr z FilmFest Dresden). Ve výčtu ovšem nelze pominout sekci, která je na (každém) festivalu nejsledovanější, totiž Hlavní soutěž.

Letos podruhé nabízí Jeden svět retrospektivní cykly. Jde o Klasická díla světového dokumentu, Retrospektivu Wernera Herzoga a ohlédnutí za minulými ročníky festivalu, nazvané To nejlepší z Jednoho světa.

Jednotlivá promítání budou letos uváděna několikaminutovými projekcemi tzv. sociální reklamy, jejichž ucelenou přehlídku bude možné zhlédnout 14. dubna v kině Ponrepo od 18,00 hodin. Po skončení projekcí budou následovat diskuse s festivalovými hosty.

Porota

Podobně jako loni se budou filmy zařazené do hlavní soutěže ucházet o několik cen. Jde o Ceny za nejlepší film a nejlepší režii, ceny Rudolfa Vrby a Cenu primátora hlavního města Prahy. Návštěvníci pak mohou sami rozhodnout o Ceně diváka.

To, v čem se letošní festival liší od minulých ročníků, je volba porotců. Kromě dvou porot blýskajících renomovanými jmény ze světa filmové dokumentaristiky organizátoři festivalu svěřili rozhodování do rukou také porotě složené z žen, které sice vesměs nemají profesionální zkušenosti s filmem, mají však bohaté zkušenosti se samotným zaměřením většiny posuzovaných filmů - s porušováním lidských práv. Mezi porotkyněmi, charakterizovanými organizátory jako „ženy, které se vzepřely represi, násilnostem a nespravedlnosti“ jsou Sevdie Ahmetí (Kosovské Centrum na ochranu žen a dětí), Ziba Mir-Hosseini (Íránská režisérka a vědecká pracovnice), Eliza Musajeva (členka organizace Chechen Memorial) a Jarmila Šenková (romská terénní pracovnice z Náchoda).

Homo Homini

Brzkou a důležitou událostí festivalu bude středeční předání ceny Homo Homini. Jde o cenu, kterou společnost Člověk v tísni každoročně uděluje lidem, kteří výrazně přispěli k boji za demokracii a lidská práva. Slavnostní udílení proběhne v 19:00 hodin ve festivalovém centru v Lucerně. Cenu za rok 2002 získávají tři vietnamští duchovní za statečnost při nenásilném prosazování náboženských a demokratických svobod ve Vietnamu. Všichni tři laureáti jsou nyní vězněni. Cenu za ně proto v Praze převezme Vietnamec žijící v Paříži Vo Van Ai, který je prezidentem Hnutí za demokracii ve Vietnamu a viceprezidentem Mezinárodní federace pro lidská práva pro Asii.

Mimo stříbrné plátno

Doprovodné akce, kterými jsou projekce obohaceny, zahrnují výstavy (fotografie Ivy Zímové a Jana Šibíka ve výstavních síních Ambitu kláštera bratří františkánů na Jungmannově náměstí či Výstava sociálního plakátu v kině Aero), koncerty a velké panelové diskuse. Jedna je věnována mentálně handicapovaných a jejich právu na lidsky důstojné podmínky života (My z ústavu, 15.4., 19:00, Francouzký institut) a druhá bulvarizaci médií, jejich prorůstání s politikou a vlivu na veřejné mínění (10.4.19:00, tamtéž).

Organizátoři Jednoho světa se opět snažili překročit hranice světa kin a filmových fanoušků a promítnout filmy lidem, ke kterým by jinak svou cestu našly jen stěží. Jistou skrytou součástí festivalu se tak stávají speciální projekce ve věznicích v Praze Řepích, v Drahonicích, Kuřimi, ve Světlé nad Sázavou a na Mírově. Filmy se tak dostávají k lidem, pro které násilí, nesvoboda a porušování lidských práv může být důležitým a možná i aktuálním životním tématem. Tyto projekce však již překračují časový rámec samotného festivalu a probíhají prakticky po celý rok.

Během vybraných představení v kině Aero je zajištěno hlídání s programem pro děti od 3 let přímo v předsálí kina. Hlídání zajišťuje Rodinné a kulturní centrum nová trojka.

Econnect bude průběžně informovat o nejzajímavějších událostech a některých projekcích festivalu Jeden svět.
Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz