Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Industriální architektura - dědictví přehlížené a ohrožené

16. 5. 2003 - [Econnect]

-foto-
-foto-
Přijde Karlín o svou specifickou poetiku? "Osobně bych Karlín rád viděl jako klasickou čtvrť evropského typu. Prostě moderní industriální architektura s odkazem na starou éru Karlína." prohlásil radní Filip Dvořák. Otázka, jak nakládat s industriální architekturou není neznámá. Drsná a syrová estetika opuštěných továrních hal láká k nového využití. Obecně však péče o industriální památky v ČR zaostává za Evropskou unií. Soustavné práce Centra pro výzkum průmyslového dědictví (VCPD) ukazuje, že industriální stavby včetně těch na kterých působili renomovaní architekti, jsou bourány či zapomínány. Revitalizace - pokud probíhá, je necitlivá a neuvážená.

„Je zřejmé, že se fenomén revitalizace industriálních objektů se v podmínkách ČR projevuje s časovým posunem zhruba dvaceti let oproti zemím EU." uvádí Benjamin Fragner, ředitel výzkumného centra. VCPD bylo vzniklo v roce 2002 na základě grantové soutěže ČVUT. Vytvořením centrálního informačního střediska, poradenského a vzdělávacího centra usiluje o zavadení zvyklostí a přístupů běžných v Evropské unii praktikovaných pro záchranu industirálního dědictví .

Na cestě do EU?

Hlavní působení VCPD je ve vytváření centrálních informačních podkladů a vzdělávací činnost. Ústředním vznikajícím Informačním pramenem je "velký registr" industriálních a technických nemovitých památek na území ČR. Databáze je systematicky doplňována - primárně ohroženými objekty. Velký registr poskytuje orientační informace a zhodnocující údaje o objektech průmyslového dědictví. Výsledně by měl sloužit jako informační zdroj pro instituce rozhodující v územním plánování - obecní úřady, stavební úřady a památkové ústavy. V současnosti jsou zpracovávány dva hlavní úkoly: zanikající stavby cukrovarnického průmyslu a fond průmyslového dědictví období od vzniku Československého státu do 2. světové války. Období od roku 1918 do 2. světové války nikdy nebylo dostatečně zmapováno. V evropském kontextu však tyto stavby reprezentují mimořádný kulturní a technický rozmach. V první etapě byla databáze naplněna 320 položkami.

Mezinárodním bienále Industriální stopy

Skloubit výzkumné práce s aplikací výsledků není lehkou otázkou. Letošním odborným vyústěním bude mezinárodní konference a bienále Industriální stopy. Symbolicky se uskuteční v bývalé kanalizační čistírně v Bubenči v týdnu od 24.-28. 6. 2003. Prostřednictvím výrazné mezioborové, mezigenerační akce se otevře naléhavé téma „industriálních stop v postindustriálním světě“. Hned u počátečních výzkumů VCPD oslovilo vedoucí Ústavů a ateliérů Fakulty architektury, aby navrhli pilotní projekty a studie alternativního využití průmyslových zón. Studie budou na bienále vystaveny a bude je provázet další bohatý kulturní program, který připravují studenti uměleckých škol.

BROWNFIELDS – jak je včlenit do urbanistických, krajinných, ekologických vazeb?

Není vyjímečné, že velkoměsta mají své industriální čtvrti - jejichž genius loci je postaven na původním industriálním charakteru. Mezinárodně se pro industriální zóny ujal termín Brownfield (tj. hnědá pole). Celosvětově se řeší otázka jak je odstranit, nově je využívat, jak je včlenit do urbanistických, krajinných, ekologických vazeb? K této problematice VCPD připravuje dlouhodobý program, jehož výstupem bude informační báze – české i zahraniční rešerše, publikace a sborníky k tématu. Dále probíhají studijní cesty do zahraničí. Vznikají modelové návrhy na vybrané problémy areálů Kladna, pražských okrajových částí.

Výzkumné centrum průmyslového dědictví - VCPD

Svou činnost započalo konferencí Návrat do města (doprovodná konference brněnského stavebního veletrhu 2002. Výzkumné centrum je členem TICCIH - Mezinárodní organizace zabývající se průmyslovým dědictvím. Hlavní působení VCPD spočívá ve vytváření centrálních informačních podkladů a vzdělávací činnosti. Členové jsou činní v památkových komisích. Centrum má sídlo v budově, kde je přístupná odborná knihovna a kde jsou přístupné databanky uskutečněných výzkumů. Informační centrum poskytuje vypracované rešerše odborných periodik, případové studie péče o industriální stavby a návrhy jejich revitalizace. V rámci kurzu pro Univerzitu 3. věku VCPD vypracovalo program přednášek Industriální dědictví pro současnost.


Zachráněné objekty – historie a jejich současné využítí:

Vaňkovka
http://www.vankovka.cz/
Již k dnešnímu dni lze jmenovat ojedinělé případy, kdy se průmyslového dědictví citlivě ujali architekti. Brněnské továrny Vaňkovka se v roce 1994 ujala stejnojmenná nadace, která z areálu bývalé továrny buduje centrum kultury. Rekonstrukce proběhla po stavebně historickém ohledání podle návrhu Ing.arch. Palackého. Areál továren, kdysi fungující mimo jiné jako strojírna, zbrojovka, továrna na obráběcí stroje, pochází z roku 1865 a je na seznamu zákonem chráněných památek.

Arena Prague
http://www.arenaprague.com
Na území bývalého městského pivovaru v Praze Holešovicích je plánována realizace objektu Arena Prague - prostor pro práci, bydlení a rekreaci. Projekt na kterém se budou podílet architekti jako Frank O. Gehry (Tančící dům) Počítá se s vytvořením mnohafunkčního prostoru, který v Holešovicích chybí .

Rekonstrukce bývalého městského pivovaru Broumov na kulturní a společenské centrum
http://www.centrumbroumov.cz/web_cz/cb_benecz.htm


Ekotechnické muzeum
http://www.ekotechnickemuseum.cz
se promění v místo konání II. bienále Industriální stopy v týdnu od 24.-28.6. 2003

V rámci 2. mezinárodního bienále se uskuteční:

Výstavy: 24., 27. a 28. 6. 2003, 11.00-18.00
Alternativa industriálních stop (projekty škol architektury ČR)
Před povodní zachráněné historické plány a modely industriální architektury.
Latimérie: site-specific představení 24., 26.,27. 6. 2003 ve 20.00
Celková koncepce: Jiří Adámek, Silvie Čepeláková, Jan Polívka:
Uvíznutí v hlubinách času, Fosilní nález
Zasažení světlem, Invaze na souš

Mezinárodní konference: Industriální stopy v postindustriálním světě 25.-26. 6. 2003
Síla autenticity, proměny hodnotových kritérií a technické a ekonomické limity.


Pořadatelé:
Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků
Český svaz stavebních inženýrů, Divadelní fakulta Akademie múzických umění


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz