Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prorok 2003 - cena za nejlepší projekt nestátní neziskové organizace udělena

1. 4. 2003 - PRAHA [Fórum dárců]

Včera proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku ceny za nejlepší projekt nestátní neziskové organizace PROROK 2003.

První cenu za nejlepší projekt roku nestátní neziskové organizace Prorok 2003 získalo občanské sdružení Rozkoš bez rizika z Prahy za projekt Jdeme do toho! Jde o nastudování divadelní inscenace, jejímiž protagonistkami jsou prostitutky, narkomanky a bezdomovkyně.

Druhé místo si odnesla organizace Agora Central Europe za projekt diskusní pořad Dolní sněmovna.

Třetím oceněným projektem je Cesta přátelství zaměřený na rehabilitaci krajiny Českého středohoří. Projekt organizovaný sdružením Bílka pod Milešovkou.

Cenu Benjamin pro novou organizaci získalo občanské sdružení Aperio za výzkum o stavu českého porodnictví, který zmapoval současné možnosti přirozeného porodu u nás.

Putovní soška od výtvarníka Františka Skály symbolizující Proroka a Benjamina je oceněním za práci neziskových organizací.

Hlavním kritériem při posuzování projektů je jejich inovativnost a společenský přínos. Vyhlašovatelé Ceny Prorok jsou čtyři významné české nadace - Nadace Civilia, Nadace VIA, Nadace rozvoje občanské společnosti a Nadace Open Society Fund Praha. Tyto nadace nominovaly na cenu Prorok 2003 celkem patnáct projektů, z nichž komise složená ze zástupců nadací a médií vybrala ty nejúspěšnější.

Popularita Ceny Prorok roste a příští rok se otevře i dalším nadacím, které budou moci nominovat projekty nestátních neziskových organizací, jenž finančně podpořily.

O vítězných projektech

Jdeme do toho! - občanské sdružení Rozkoš bez rizika pracuje již 11 let. V roce 2001 se jeho klientky - prostitutky, ať už aktivní nebo ty, kterým se podařilo začít jiný způsob života, jejich děti a dále narkomanky a bezdomovkyně rozhodly zrealizovat vlastní divadelní představení. "Projekt je založen na myšlence divadla jako náhrady za drogu a předstupně resocializace. Klientky se učí včas docházet na zkoušky, pamatovat si text a plnit povinnosti, jež jsou základem změny pracovní kariéry," uvedla zástupkyně Nadace OSF Marta Smolíková, která projekt Jdeme do toho! na cenu Prorok nominovala. S textem pomohl herečkám Karel Brožek a hudbu k inscenaci si složily samy. Představení bylo uvedeno na pražském festivalu nezávislého divadla Next Wave, v rámci Dnů drogové nezávislosti v Havířově a v pražském Mánesu při příležitosti desátého výročí založení Rozkoše bez rizika.

Dolní sněmovna - Agora Central Europe - společnost pro demokracii a kulturu vznikla před pěti lety s cílem zlepšit komunikaci mezi radnicemi a občany v naší zemi. V listopadu 2002 ukončila Agora jednoletý projekt diskusního pořadu Dolní sněmovna, který si kladl za cíl zlepšit úroveň veřejné diskuse v naší zemi, podpořit výchovu k sebeuvědomění a zájmu o věci veřejné. Ověřilo se, že diskusi dle holandského stylu, jež proběhla v Divadle Archa, je možné využít i v našich podmínkách. "Součástí projektu je i pořad Lidový parlament, který nenabízí diskusi odborníků, ale zaznějí v něm bezprostřední názory občanů. Jsme přesvědčeni, že by takový pořad významně obohatil pořadové schéma naší veřejnoprávní televize," řekla Ivana Bursíková z organizace Agora Central Europe.

Cesta přátelství - občanské sdružení Bílka pod Milešovkou je projekt zaměřený především na rehabilitaci krajiny Českého středohoří, obnovení zpřetrhaných a narušených česko-německých vztahů a starých kulturních tradic. Projekt navazuje na řadu aktivit např. obnovu kaple v obci Bílka pod Milešovkou (která byla po válce vysídlena a zdevastována) či zvelebení místní návsi. Cesta přátelství je zajímavá spojením českých a německých umělců, kteří společně pracovali na vytvoření 14 plastik, lemujících cestu z obce Bořislavi do Bílky. Realizátorům se do projektu podařilo zapojit mnoho významných osobností včetně profesora Koblasy a shromáždit mnoho nezištných podporovatelů a pomocníků.

Výzkum o stavu českého porodnictví - občanské sdružení Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství ve spolupráci s agenturou STEM provedlo výzkum o stavu českého porodnictví. Výzkum měl čtyři části - dotazníkové šetření v porodnicích České republiky, standardizované rozhovory s bezdětnými těhotnými ženami, s matkami s dítětem mladším než 1,5 roku a s lékaři - porodníky. Hlavním tématem rozhovorů a dotazníků byly současné možnosti přirozeného porodu u nás. "Aperio za krátkou dobu své existence upozornilo a zviditelnilo problémy v oblasti rodičovství a veřejného zdraví a nastartovalo diskusi o porodech s důrazem na fakt, že těhotenství není nemoc a porod je přirozená záležitost," zaznělo na schůzce výběrové komise jako hlavní důvod pro ocenění projektu.

Juraj Gerbery,
tel.: 724 191476, gerbery@donorsforum.cz


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz