Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Diecézní charita Plzeň zahájila projekt pomoci bolivijským dětem

28. 3. 2003 - PLZEŇ [Radio Praha / Česká katolická charita]

Nový projekt humanitární pomoci bolivijským dětem z pěti nejchudších provincií odstartovala Diecézní charita Plzeň. Akce nazvaná Adopce na dálku má finančně podpořit kvalitní vzdělání pro původní indiánské obyvatelstvo. Roční příspěvek "adoptivního rodiče" je 6600 korun na konkrétní dítě ve věku od šesti do 17 let. S penězi zasílanými do Bolívie nebudou hospodařit rodiče vybraných dětí, ale partnerská organizace, obdoba české charity, která zaplatí náklady spojené se vzděláním konkrétním internátům a školám.

Specifickým rysem projektu je vytváření osobních vztahů adoptivních rodičů a podporovaných dětí. Každý rodič bude totiž dostávat pravidelné zprávy o "svém" dítěti. Podle Mary Carrasco z bolivijského velvyslanectví ve Vídni budou děti vybírány podle sociální situace rodiny, má jít výhradně o oblasti, kde si děti vzdělání nemohou dovolit.

Bolívie je podle informací České katolické charity nejchudší zemí Latinské Ameriky a navíc právě v tomto období prochází celý jihoamerický kontinent velkou ekonomickou krizí, která tuto situaci dramaticky zhoršuje. Cílem projektu je, aby „adoptované“ děti díky získanému vzdělání byly v budoucnu schopny zabezpečit sebe a svoje rodiny a aby jejich děti nikdy nepotřebovaly žádnou rozvojovou pomoc.

Podle Charity se „adoptivními rodiči“ se nejčastěji stávají rodiny, manželské páry, důchodci či lidé žijící sami v domácnosti. Velice často však také spojí své síly a finanční prostředky různé zájmové skupiny a kroužky, školy, školní třídy, skupiny vysokoškoláků, pracovní týmy, dětské oddíly, farnosti a podobně. Třetí skupinou „adoptivních rodičů“ jsou soukromé firmy. Tento průnik komerčního a neziskového sektoru je v naší zemi zatím poměrně úzký v porovnání se západními zeměmi. Přesto však firmy tvoří významnou a nenahraditelnou oporu celého projektu.

Projekt „Adopce na dálku“ není závazný. „Adoptivní“ rodič se může každý rok svobodně rozhodnout, zda chce „svému“ dítěti další rok pomáhat nebo ne. Většina „adoptivních“ rodičů ale chce dítě podporovat až do té doby, dokud neukončí vzdělání a nepostaví se na vlastní nohy.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz