Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Praha možná přidělí peníze na budování cyklostezek

27. 3. 2003 - PRAHA [Děti Země/ Econnect]

V rámci úprav rozpočtu hlavního města Praha požaduje dopravní výbor pražského zastupitelstva v kapitole Doprava přidělení 20 milionů korun na cyklostezky. Tento návrh je významný zejména proto, že položka cyklistické stezky nebyla do schválené rozpočtu na tento rok vůbec zařazena. Návrh výboru dopravy však musí ještě schválit rada a zastupitelstvo na své červnové schůzi.

Děti Země po zjištění, že v rozporu s předvolebními sliby všech politických stran nebylo v podzimním návrhu rozpočtu na letošní rok na stavbu cyklostezek vůbec pamatováno, požadovaly v rámci své kampaně Pomozme cyklistice v Praze na stavbu stezek přidělení alespoň 20 milionů korun. Pomozme cyklistice v Praze na stavbu stezek přidělení alespoň 20 milionů korun. “Z tohoto pohledu to považujeme za úspěch, ale do rozvoje cyklistické dopravy je potřeba investovat podstatně více i vzhledem k její zcela zanedbatelné podpoře ze strany města v minulých letech. Navíc nevíme, zda toto navýšení bude vůbec schváleno,” uvedl k tomu Vojtěch Toman z Dětí Země. Během projednávání změn rozpočtu výborem dopravy se znovu ukázalo, že zastupitelé význam cyklistické dopravy zcela podceňují a v rozporu se zkušenostmi z jiných měst ji neuznávají jako alternativní a důležitý způsob přepravy. “Zastupitelé používají výrazy jako „šlehačka na dortu“ a opakují, že to pro ně není priorita a že stezky si mají stavět jednotlivé městské části samy,” dodal Toman.

Radní pro dopravu Radovan Šteiner si nechal od Ústavu dopravního inženýrství vypracovat stav připravenosti jednotlivých projektů. Z něj vyplynula možnost proinvestovat v letošním roce zmíněných 20 milionů korun. Občanská sdružení Oživení, Cyklistika a energie budoucnosti, Partnerství a Děti Země připravily vlastní materiál nazvaný Návrh nutných opatření pro rozvoj cyklistické dopravy na území hl. m. Prahy v roce 2003 . Z něj vyplývá možnost prostavět v letošním roce až 40 milionů korun. Zároveň je podle tohoto materiálu potřeba připravovat projektovou dokumentaci, aby bylo možno stezky stavět i v dalších letech. Podle Dětí Země by bylo třeba ještě v tomto roce investovat až 60 milionů korun, aby se dalo říct, že zastupitelé cyklistickou dopravu podporují, jak před volbami slibovali. Výbor požaduje navýšení rozpočtu kapitálových výdajů celkem o více než 2 miliardy, z tohoto navýšení činí předpokládané výdaje na cyklostezky necelé jedno procento.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz