Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

INSPO 2003: O přednostech i bariérách využívání Internetu lidmi se zdravotním postižením

24. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

Přístup k potřebným informacím, možnost komunikace s okolním světem, lepší uplatnění na trhu práce: to vše nabízí Internet uživatelům se zdravotním postižením, pro které se stává nástrojem, jenž v mnoha případech umožňuje překonávat jejich handicap. Takové byly závěry konference INSPO 2003 – Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami, které se v sobotu 22. března v pražském Kongresovém centru zúčastnilo na 130 zájemců z celé republiky.

Konference INSPO 2003 byla jednou z hlavních akcí Března – měsíce Internetu, kterou zorganizovaly AISO (Asociace informačních systémů pro osoby se specifickými potřebami), BMI sdružení a Křižovatka.cz. "Jak upozornili někteří z vystupujících, účinnějšímu využívání Internetu brání lidem se zdravotním postižením řada okolností. První z nich představují ceny za výpočetní techniku, potřebné pomůcky i připojení k Internetu, které jsou pro většinu zdravotně postižených příliš vysoké," informoval Jaroslav Winter z BMI sdružení. Tuto situaci pomáhá řešit například projekt Počítače proti bariérám zahájený Nadací Charty 77 v roce 1996 – projekt je reakcí na potřebu občanů se zdravotním postižením nalézt pracovní uplatnění; má pomoci zejména lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci v důsledku úrazu a upoutání na invalidní vozík. "Za šest let trvání projektu bylo vybaveno 298 domácích pracovišť technikou v hodnotě 4,5 milionu korun, dále počítačové učebny v pěti zařízeních pro zdravotně postižené, různé typy kurzů práce s počítačem absolvovalo přes 900 klientů," vypočítává předseda rady projektu Martin Bojar.

Legislativní opatření sama o sobě nejsou pro zaměstnávání lidí se zdravotním postižením příliš účinná. Na konferenci přednesené případové studie o zaměstnávání lidí s tělesným postižením, které bylo v konkrétních případech umožněno díky využívání Internetu, poukázaly na důležitost lidské snahy pomoci postiženým; pro přijetí do zaměstnání však byly rozhodující kvalifikace a schopnosti těchto pracovníků. "Úroveň vzdělání bude zřejmě hrát pro uplatnění lidí se zdravotním postižením stále větší roli. A při jejím zvyšování může právě Internet dosti pomoci," je přesvědčen Jaroslav Winter.

Práce s Internetem není přitom u nás pro uživatele se zdravotním postižením ničím výjimečným, podotýká zástupce BMI sdružení. "Velmi dobrých výsledků dosáhla například Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Ta se snaží využívat informační technologie ke zmírnění informačního deficitu těžce zrakově postižených a k odstranění jejich bariér v komunikaci s okolím již desítku let," upozorňuje Winter. Organizaci se podařilo vybudovat unikátní knihovnu digitalizovaných dokumentů Braillnet, kde zrakově postižení nacházejí přes Internet ve vhodném formátu knihy a časopisy, a vytvořila také síť speciálních školicích středisek výpočetní techniky pro zrakově postižené a prosadila osobní počítač se speciálním vybavením jako kompenzační pomůcku, na kterou může těžce zrakově postižený obdržet finanční příspěvek. "Již v roce 1999 uvedla organizace do provozu první funkční informační systém pro lidi se zdravotním postižením na Internetu a v posledních dvou letech prosazuje osvětový projekt Blind Friendly Web pro tvůrce webů, napomáhající většímu zpřístupnění internetových stránek nevidomým uživatelům, dodává Winter.

Z iniciativy jednotlivců, sdružení nebo i firem vznikají mnohé další zajímavé internetové projekty, které tak nejsou odkázány na pomoc ze strany státu. Například projekt www.ticho.cz, který si vybudoval rozsáhlou síť většinou neslyšících přispěvatelů, provozuje soukromá firma. První český server domácí a ošetřovatelské péče www.homohumanus.cz založili sourozenci Harrerovi poté, co se jejich sestra stala obětí těžké dopravní nehody a oni získali bohaté zkušenosti s domácí péčí o ni, o které se chtěli podělit s ostatními. Na dobrovolné bázi vzniká obsah serveru www.bezbarier.cz - ten se snaží zpřístupnit informace o bezbariérovém přístupu do veřejných budov, zařízení a dalších objektů ve městech pro občany se sníženou mobilitou; jeho čtyři tvůrci s osmi regionálními spolupracovníky již popsali bezbariérovost padesáti měst. Bez dotací a jen zásluhou dobrovolné práce vznikl rozcestník www.krizovatka.cz.

Během víkendového setkání se potvrdilo, že lidé s postižením velmi oceňují specializované informační servery zaměřené na problematiku zdravotního postižení – jejich systematičtějšímu vytváření a také dalšímu rozvoji brání skutečnost, že většina dotačních a grantových titulů příliš nepočítá s Internetem jako informačním médiem. Z tohoto důvodu je připravován portál Helpnet.cz, s jehož pilotní verzí byli účastníci konference seznámeni. Na stránkách portálu se postupně soustředí anotace s odkazy na nejdůležitější informace týkající se problematiky všech druhů zdravotního postižení, které se nacházejí především na českých, ale i zahraničních serverech. Cílem portálu je soustředit na jednom místě v přehledné struktuře odkazy na významné zdroje, popřípadě některé zásadní texty umístit přímo na portálu, a vytvořit časem komplexní informační, komunikační a vzdělávací médium pro oblast péče o osoby se specifickými potřebami. Portál bude upozorňovat na novinky na partnerských webech, zveřejňovat vlastní zprávy a přinášet monitoring médií od Anopressu, obsahující příspěvky o problematice zdravotního postižení ze stovek sledovaných deníků, časopisů a rozhlasových i televizních pořadů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz