Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Agroturistika stále v začátcích

21. 3. 2003 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Ubytovatelů, kteří nabízejí tzv. venkovskou turistiku, jsou u nás řádově stovky. Aktivní zemědělci však mezi nimi tvoří jen nepatrnou část. Příčiny vidí předseda Evropského centra pro eko agroturistiku - ECEAT Michal Burian dvě: za prvé skutečnost, že fungujících venkovských hospodářství, která by městského člověka lákala k prožití dovolené, u nás ze známých důvodů mnoho nezbylo; za druhé tradiční konservatismus venkovských lidí.

"Většina zemědělců se bude raději plahočit po poli s motykou, než aby se starala o hosty. Lidé totiž mívají různé požadavky a ne s každým je snadné vyjít. Vyžaduje to srovnat se s tím, že se v domě budou pohybovat cizí lidé, přizpůsobit tomu chod celého hospodářství," vypočítává Michal Burian.

Je známo, že agroturistika představuje pro zemědělce výhodný doplňkový zdroj příjmu. Podle ECEATu si lze takto během sezóny vydělat až 1,5 násobek průměrného platu, a to nejen pronájmem ubytování, ale i prodejem domácích zemědělských produktů. Podmínkou však je, že nabízené služby jsou na profesionální úrovni.

Ne každý je úspěšný

Pro podnikání v agroturistice zdaleka nestačí jen ustlat postele v neobývaném pokoji a vyvěsit cedulku "Zimmer frei". I tento obor musí splňovat určité standardy, s nimiž by se měl ten, kdo v něm chce podnikat, nejprve seznámit. Sdružení ECEAT připravilo jejich shrnutí v brožurce, kterou na dobírku každému zájemci zašle. Kromě toho má po celé republice síť regionálních zástupců, u nichž je první konzultace zdarma. Vhodné je také navštívit někoho, kdo už agroturistiku delší dobu provozuje, a informovat se o jeho zkušenostech.

Nutností je vědět, na jakou klientelu se chce podnikatel orientovat. Soukromý zemědělec Petr Novák nejprve na své louce zřídil kemp a časem přidal 3 místnosti v domě. "I zde vyžaduje počátek podnikání určité vstupní investice, jejichž návratnost je asi nejrizikovějším faktorem. Proto je dobré začít s tím, co je nejjednodušší," radí svým potenciálním následovníkům. Z myšlenek, s nimiž do agroturistiky vstupoval, opustil jen jednu: že využije turistů k drobným výpomocem ve svém hospodářství. "Lidé si rádi pohladí ovci nebo krávu, ale že by se třeba chtěli naučit dojit, to je zcela výjimečné. A kromě toho nemůžu pustit hosty bez dozoru k práci, kterou nikdy v životě nedělali," řekl na semináři o Agroturistice pořádaném o.p.s. Rosa Petr Novák.

Blýskání na lepší časy

S výraznějším rozvojem agroturistiky je možné počítat v souvislosti se vstupem do Evropské unie. Zemědělci, kteří se rozhodnou rozšířit své podnikání tímto směrem, budou mít možnost obdržet nenávratnou dotaci z příslušných fondů. Konkrétní projekty především v horských a podhorských oblastech vytipovává Česká centrála cestovního ruchu ve spolupráci s jednotlivými kraji. Pomoc bude činit 40 až 90% nákladů, zbytek musí žadatel zajistit sám, případně prostřednictvím bankovního úvěru. Peníze se začnou vyplácet okamžitě po vstupu země do EU, tedy v květnu až červnu 2004, a to jak fyzickým, tak právnickým osobám. Zájemci se mohou už nyní informovat na svých obecních nebo krajských úřadech, případně na České centrále cestovního ruchu.


Markéta Šubrtová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 9. 2004
Lusková Věra

O Autorech

Markéta Šubrtová

Externi redaktorka Econnectu.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz