Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologické organizace žádají okamžité odvolání vedení národního parku Šumava

19. 3. 2003 - [Econnect / Hnutí DUHA]

Přední české ekologické organizace vyzvaly společnými dopisy Vladimíra Špidlu a Libora Ambrozka k výměně vedení šumavského národního parku.

V požadavku na jeho odvolání se spojila Společnost pro trvale udržitelný život, Český svaz ochránců přírody, Hnutí DUHA, Děti Země, Arnika, Suchopýr, Sdružení Calla, Ekologický právní servis a Oživení. Upozorňují hlavně na doporučení mise mezinárodních expertů, která ve své nedávno publikované závěrečné zprávě doporučila razantní obrat v péči o Šumavu.

Ředitel správy národního parku Ivan Žlábek přesto nadále usiluje o povolení dalšího kácení v unikátních zbytcích horských pralesů a jejich postřik insekticidy, které zpráva žádá zastavit. Žlábek nestáhl formální žádost o povolení, kterým správa sama sobě letošní zásahy povoluje.

Dopis upozorňuje na čtyři hlavní důvody pro odvolání vedení národního parku:

- diskreditace šumavského národního parku na domácí i mezinárodní scéně

- Ivan Žlábek a jeho lidé jsou podle zprávy mise odborně nekompetentní

- zpráva doporučuje právě taková opatření, jaká dnešní vedení parku léta odmítalo a veřejně jim oponovalo - dost dobře je nyní nemůže věrohodně realizovat, prosazovat a obhajovat

- soustavné porušování zákona v národním parku, nevyšetřené krádeže dřeva, ilegální odvoz kmenů, špatné vedení evidence těžby a neoprávněné využívání státních dotací

Experti prestižního Světového svazu ochrany přírody IUCN, který respektují obě strany šumavského sporu, upozornili, že Šumava nyní nesplňuje mezinárodní kritéria pro národní parky. Doporučili urychleně sjednotit doposud roztříštěné nejpřísněji chráněné, takzvané první zóny parku do kompaktních celků a zastavit zde kácení. Žlábek už několik let prosazuje porážení kůrovcem napadených smrků.

Zpráva mise zároveň označila dnešní vedení národního parku za nekompetentní. Plnění plánovaných opatření je podle ní v "naprostém chaosu" a konkrétní kroky v rozporu s plánovanými výsledky.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, řekl: "Daleko vážnější než samotná zpráva je skutečnost, že ji Ivan Žlábek ignoruje. Správa národního parku nadále hodlá kácet stromy v unikátních horských smrčinách a stříkat je insekticidy, což mise výslovně žádala zastavit. Mezinárodní experti ve zprávě označují Žlábka a jeho úředníky za nekompetentní, péče o národní park je podle nich v naprostém chaosu a Šumava vinou jejich opatření nesplňuje mezinárodní kritéria pro národní parky. Ministr životního prostředí by měl vedení národního parku vyměnit. Šumavská správa se svými stovkami zaměstnanců ovšem patří mezi větší české úřady a vedle Ambrozkova zásahu proto zaslouží také pozornost předsedy vlády."

V závěru dopisu Vladimíru Špidlovi ekologické organizace píší: "Hrozí nebezpečí z prodlení. Razantní změna poměrů v národním parku by měla přijít bezodkladně. Navíc výsledky expertní mise IUCN mohou rychle zapadnout, aniž by se situace v národním parku výrazněji změnila. Vše by se tedy vrátilo do starých kolejí. Pokud se tak nemá stát, musí být reakce na zprávu včasná a důsledná."


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz