Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropské komisi se nelíbí poškozování Boubína

13. 1. 2006 - PRAHA [Děti Země/Okrašlovací spolek Zdíkovska/Econnect]

Nevládní neziskové organizace získaly vyjádření Evropské komise pro životní prostředí adresované Ministerstvu životního prostředí ČR. Evropská komise České republice vytýká poškozování přírodních stanovišť a úbytek chráněných druhů ptáků ve vrcholových partiiích Boubína.

Okrašlovací spolek Zdíkovska a Děti Země – Klub Bohumilice obdržely kopii výzvy Evropské komise určené Ministerstvu životního prostředí, ve kterém Evropská komise požaduje informace o tom, jakým způsobem jsou Českou republikou uplatňovány směrnice o Evropských stanovištích a ptačích oblastech. Zároveň si Evropská komise přeje být informována o opatřeních přijatých k zamezení poškozování vrcholových partií Boubína a významnému rušení ptáků.

„Celá kauza, bohužel, již trvá třetí rok a je poznamenána politickým tlakem na výstavbu rozhledny v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales. Úředníci Krajského úřadu Jihočeského kraje a Ministerstva životního prostředí navíc opakovaně ignorovali naše upozornění na výskyt chráněných druhů ptáků a velkou pravděpodobnost jejich rušení v době hnízdění zvýšenou návštěvností po postavení rozhledny. Ministerstvo životního prostředí navíc nedokázalo zabránit zvýšenému sešlapu půdy na vrcholu a podél přístupových cest,“ uvádí Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

Evropská komise nyní prověřuje, zda nedošlo k porušení Evropské směrnice o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, kterou se Česká republika zavázala plnit svým vstupem do EU. „Evropská komise jedná na náš podnět, neboť po dokončení rozhledny na Boubíně prokazatelně došlo k úbytku hnízdních párů chráněných druhů ptáků a neztenčenou měrou pokračuje devastace vrcholu Boubína vysokou návštěvností,“ říká Zdeněk Čihák z Dětí Země.

Celá kauza vznikla proto, že celý masív Boubína je zařazen jako ptačí oblast a na vrcholu a podél přístupových cest se nachází nejméně sedm prioritních evropských stanovišť, které by měly mít podle evropské legislativy přísnou ochranu. Ekologické organizace doufají, že po intervenci Evropské komise bude Ministerstvo životního prostředí svoje závazky brát vážně.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz