Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Recyklovaný papír podle výrobců kopírek a tiskáren strojům nevadí

26. 3. 2003 - PRAHA [Econnect / Arnika]

Arnika vede již rok kampaň Šetrné papírování jejímž cílem je zavedení recyklovaného papíru na státních úřadech (ministerstvech, krajských a městských úřadech) a všeobecná podpora recyklace této suroviny. Již několikrát se Arnika při této kampani setkala s odporem k recyklovanému papíru. Někteří uživatelé totiž odmítali recyklovaný papír s tím, že poškozuje jejich tiskárny a kopírky. Výsledky průzkumu mezi předními výrobci a distributory kopírovacích strojů však tento mýtus vyvracejí.

Na dotazy Arniky odpověděli zástupci značek Xerox, Kyocera Mita, Canon, SHARP a Minolta. Většina z nich uvedla, že recyklovaný papír nepředstavuje pro tisk běžných kancelářských dokumentů pro jejich stroje žádný problém.

“Velmi často se v kampani Šetrné papírování setkáváme s námitkami, např. ze strany úředníků státní správy, že recyklovaný papír není vhodný pro kancelářskou práci, že ničí drahé kopírovací stroje a že jeho používáním neúměrně stoupají náklady na servis těchto zařízení. Ukázalo se ale, že tyto názory nejsou opodstatněné,” uvedl Milan Návoj ze sdružení Arnika.

Prvními státními institucemi, které používání recyklovaného papíru zavedli je Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Česká inspekce životního prostředí. MŽP používá recyklovaný papír již delší dobu, od prosince 2002 jej používá prakticky pro veškeré služební účely, tedy například i pro vizitky, hlavičkové papíry a podobně.

Používání recyklovaného papíru znamená pro životní prostředí především úsporu vody a primárních surovin, menší zatížení skládek komunálního odpadu, není potřeba budovat kvůli tomuto odpadu nové spalovny. Při výrobě dochází k menšímu znečištění životního prostředí než při výrobě nerecyklovaného papíru. Recyklace je v celkové bilanci méně energeticky náročná než výroba nerecyklovaného papíru. Možnost opakované recyklace znásobuje úsporný efekt.

Milan Návoj z Arniky také upozornil, že používání recyklovaného papíru je nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také levnější. „Na produkty označené jako “ekologicky šetrný výrobek” se vztahuje nižší pětiprocentní DPH. Firma či úřad by tak měly používáním recyklovaného papíru významně ušetřit. Ministerstvo životního prostředí ČR vyčíslilo svoji úsporu přechodem na recyklovaný papír na 600.000 Kč ročně,” řekl Návoj.

Ukázky vyjádření některých výrobců kopírovacích strojů či PC tiskáren z průzkumu Arniky:

“... pro tisk běžných - kancelářských dokumentů je recyklovaný papír naprosto vyhovující, pokud je struktura papíru dostatečně jemná, aby nedocházelo k nežádoucímu rozpíjení na hrubém zrnu papíru,” řekl Martin Lucký ze společnosti Canon Cz a dodal: “V mateřské organizaci - Canon Inc. je pro interní potřebu používán pouze recyklovaný papír.”

“Na černobílých i barevých tiskárnách a kopírkách Kyocera Mita lze používat recyklovaný papír určený pro tisk na laserových zařízeních,” uvedl Petr Hacmac ze společnosti Janus, s.r.o. “Tento papír musí splňovat určité požadavky, nejdůležitějšími jsou malá prašnost papíru a tepelná odolnost zdrojových materiálů. Splnění těchto požadavků zaručí bezproblémový chod zařízení.”

“Recyklovaný papír, který v současné době dovážíme na náš trh, splňuje podmínky pro černobílé kopírování a laserový i inkoustový tisk, oboustranné kopírování je možné,” dodal Ing. Karel Schöppel ze společnosti Xerox ČR s.r.o. “Papír řadíme do kategorie C, tedy do nejnižší třídy, kde nejsou velké nároky zejména týkající se rychlosti stroje. (...) S dlouhodobým používáním by neměl být problém, v opačném případě by produkt nebyl schválen k prodeji - každý výrobek prochází v našich laboratořích zátěžovými testy.”

“Námi používaný recyklovaný papír Steinbeis žádným způsobem nezkracuje životnost strojů, nevede k jejich zvýšenému opotřebení a nezvyšuje spotřebu toneru. Papír má nepatrně vyšší prašnost, není to ale v té míře, že by to ovlivnilo chod stroje nebo vyžadovalo častější čištění strojů,” uvedl Pavel Králíček ze společnosti NEPA a dodal: “Společnost NEPA nabízí výše uváděný papír všem uživatelům kopírek SHARP. (...) Použití tohoto papíru je velmi ekonomické například pro školy, protože pro něj platí 5% sazba DPH.”

Na stránce Arniky lze najít další užitečné informace týkající se recyklovaného papíru - technické parametry některých druhů recyklovaného papíru nebo odkazy na české výrobce a zahraniční distributory recyklovaných papírů.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz