Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Konference Za města bez aut: Jak se bránit automobilové kultuře?

14. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

Více než 70 lidí z celé Evropy i zámoří, kteří propagují alternativy k automobilismu a ke "kultuře" s automobilismem spojené, se sjede na konferenci Za města bez aut III, pořádané organizací Car Busters, která bude probíhat od pondělí do soboty 17.-22. března v Praze na Toulcově dvoře. Hlavními tématy jednání bude např. výměna zkušeností s prosazováním alternativního rozvoje měst, jak snížit potřebu automobilové dopravy, tvorba strategií k dosažení lepší situace ve městech.

Na programu se budou střídat prezentace s diskusemi, pořádající organizace Car Busters chce také získat připomínky a návrhy ke svým projektům. Pro veřejnost je připraven Veřejný den s prezentacemi zahraničních odborníků i českých NNO, mezi další doprovodné akce patří např. promítání videofilmů o dopravním aktivismu nebo účast na pražské cyklojízdě. Místem jednání i některých doprovodných akcí se stane Ekologické centrum hl. m. Prahy Toulcův dvůr.

V rámci diskusí o různých strategiích, se budou účastníci zabývat například jak prosazovat cyklistiku ve městech, jaké jsou možnosti dosažení "Měst bez aut" nebo jaké jsou možnosti vedení kampaní za lepší situaci ve městech ve střední a východní Evropě. Vedle toho proběhnou semináře např. o budoucnosti Dnů bez aut nebo o dobrých příkladech evropských systémů cyklostezek - např. z Nizozemí. To vše by mělo účastníkům konference pomoci v jejich další práci, ať už se jedná o pořádání Dnů bez aut či budování budoucích autprostých měst.

Letošní konference v Praze je již třetí v pořadí. Poprvé se sešli zástupci mezinárodního hnutí Car Busters na konferenci Towards Car Free Cities (Za města bez aut) v roce 1997 ve francouzském Lyonu, aby spolu diskutovali, sdíleli zkušenosti, uspořádali společné akce. Projekt Car Busters pak vznikl, aby myšlenky a energii nahromaděné během konference šířil dál. Za úkol si dává pomáhat propojovat, budovat a udržovat mezinárodní hnutí za život bez aut; informovat, motivovat, publikovat a posilovat všechny skupiny i jednotlivce, kteří usilují o ukončení nadvlády a ničivých dopadů automobilu.

Úterý: Veřejný den konference

Pro veřejnost je určen Veřejný den konference, který bude v úterý 18. března od 11:00 do 17:00 hodin hostit kino Aero v Praze 3. Zahraniční odborníci se budou zabývat např. otázkami zda bude Praha v budoucnosti přeplněná a špinavá, nebo zdravá a zelená. Multimediální prezentace osvětlí, jak snížit potřebu automobilové dopravy a jak do našich měst integrovat lidský rozměr, spíše než následovat neúspěšný americký model závislosti na naftě, budování sítě dálnic a měst bez života. Na veřejném dni se také představí české NNO se svými projekty a činností související s tématem konference. Půlhodinový prostor pro prezentace (14:00-14:30) má název Jak učinit města obyvatelnými: Co se děje v České republice.

Program dne zahájí John Whitelegg, odborník na dopravní problematiku a poradce britské vlády, zamyšlením nad západním modelem dopravy a územního plánování: "Je příliš drahý a nikdy neuspokojí vysokou potřebu přepravy lidí, kterou podněcuje, snižuje kvalitu života a pocit sounáležitosti obyvatel, zhoršuje situaci sociálně slabých, poškozuje zdraví a přispívá k ničení planety." Jeho prezentace má název "Jedete špatně, vraťte se: průvodce inteligentním dopravním plánováním" .

Oscar Edmundo Diaz, organizátor 1. Dne bez aut, v jehož kompetenci je také urbanistická transformace Bogoty, ve svém příspěvku "Bogota, Colombia: Od chaosu k světovému modelu obyvatelných a uspořádaných měst" podrobně popíše způsoby, jakými města jako je Praha mohou následovat příklad Bogoty. "Bogota bude prvním městem bez aut na světě", říká Diaz.

Dánský architekt a urbanista Lars Gemzoe svou obsáhlou diaprojekcí představí Kodaň, která v uplynulých 34 letech přetvořila své centrum v pěší zónu a ulice a parkoviště v živá veřejná prostranství. Jeho prezentace nese název "Veřejné prostory - veřejný život: městský design s ohledem na chodce".

J.H. Crawford, autor knihy "Města bez aut," a redaktor Carfree Times objasní, proč je, dle jeho názoru, nezbytné výrazně omezit a nejlépe eliminovat automobily z našich měst. Nastíní možnosti, jak tohoto cíle dosáhnout a představí návrh ideálního města bez aut.

Pražská cyklojízda, Filmový večer o dopravní aktivismu, Benefiční koncert

Další akcí, která se uskuteční v rámci konference, je Filmový večer o dopravním aktivismu, který společně pořádá 19.března od 20:30 na Toulcově dvoře České Indymedia a Car Busters. Budou se promítat videofilmy včetně např. "We Are Traffic" ("My jsme doprava"), o světovém fenoménu cyklojízd, "Car Fright" ("Auto, postrach ulice") o Michaelu Hartmannovi, který auta v cestě prostě přechází a další.

Ve čtvrtek 20. března se účastníci konference přidají k pravidelné pražské cyklojízdě, která již tradičně začíná na nám. Jiřího z Poděbrad v 18:00.

Rozloučením s konferencí bude benefiční koncert pro Car Busters, který se uskuteční v pátek v den Jarního slunovratu na Baráčnické Rychtě na Malé Straně v Praze. Zahraje zde Původní Bureš, Vertigo a Dún an Doras.

Dny bez aut

Jednou z možností, jak upozornit na problémy spojené s automobilismem jsou i Dny bez aut, které se dnes pořádají na různých místech světa. První Den bez aut se uskutečnil v Bogotě. Cílem této akce je alespoň jednou v roce systematicky, masově a mediálně upozornit na trvalé poškozování našeho zdraví a života automobilovou dopravou ve městech a podpořit alternativní a ekologicky přijatelnější způsoby cestování, než je individuální automobilová doprava. V České republice jej pravidelně pořádá sdružení Děti Země. Minulý rok - 20. září 2002 proběhl již desátý ročník s mottem "Budoucnost patří šetrné dopravě!". Evropská unie vyhlašuje celý týden propagující tyto myšlenky - tzv. Evropský týden mobility, v rámci kterého je vyhlášen jeden den jako Den bez aut.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz