Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vlajku pro Tibet dnes vyvěsí 177 radnic

10. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

V řadě českých a moravských měst a obcí je dnes vyvěšena tibetská vlajka – symbol solidarity. Letošní desátý březen připomíná už 44. výročí krvavě potlačeného povstání Tibeťanů ve Lhase- Číňané v zemi nastolili vojenské kontrolní výbory a nejvyšší tibetský představitel dalajláma emigroval. Vlajka země obklopené zasněženými horami je dnes umístěna nejméně na 177 radnicích od Bělé pod Bezdězem až po Železný Brod.

V současné době se přitom čínská vláda snaží v Tibetu tvrdě prosazovat vlastní záměry. Nehledě na obavy o stav životního prostředí chce Čína urychlit ekonomický rozvoj Tibetu. Peking přitom Tibetu slibuje, že se bude v jednom z nejcitlivějších ekosystémů na světě snažit o udržitelný a k životnímu prostředí citlivý rozvoj; zároveň prohlašuje, že prosadí každý projekt, který by zlepšil životní podmínky v Tibetu. Dokument, který vláda vydala u příležitosti výročí povstání v roce 1959, které vedlo k odchodu tibetského duchovního vůdce dalajlámy do exilu, obviňuje kritiky čínského postupu, že chtějí vrátit Tibet do feudálních dob.

Způsob, jakým od roku 1959 Čína Tibet spravuje, má však hrozivé výsledky – bilanci „úspěchů“ čínské invaze, nejrůznějších celostátních kampaní, pracovních a ideologických programů a „kulturní revoluce“ popisuje například Ľubomír Sklenka v textu Co se stalo v Tibetu v roce 1959 a děje dnes:

... 80 000 mrtvých během vojenského vpádu a v důsledku zásahu proti povstání v roce 1959. Přes milion Tibeťanů zemřelo ve věznicích, pracovních táborech nebo při hladomoru. Neustávající exodus Tibeťanů do exilu dosahuje již 120 000 uprchlíků. Z více než 6000 klášterů, chrámů a svatyní, v nichž žilo téměř 600 000 mnichů a mnišek, zůstalo pouhých třináct. Mniši a mnišky byli z klášterů vyhnáni, cenná umělecká díla vypleněna a rozprodána. Komunistická totalitní moc krutě omezila základní práva Tibeťanů na svobodu vyjadřování, užívání mateřského jazyka, pohybu, náboženství. Státní populační politika nutí tibetské ženy k násilným potratům a sterilizacím. Svévolné zatýkání, represe, mučení, zastrašování a věznění se staly součástí každodenního života Tibeťanů v jejich vlastní zemi.

K významnému výročí se dnes vyjádřil i nejvyšší tibetský duchovní představitel. „Čínští vůdci, jak postupně přicházeli, slibovali pochopení, toleranci a respektování svébytné tibetské kultury, historie a identity. Avšak ve skutečnosti kdykoliv některý Tibeťan vyjádří oddanost vlastnímu lidu a obavy o něj, čínské úřady se uchylují ke své tradiční „politice nemilosrdné represe“, označí jej za „rozvratný živel“, zatknou ho a uvězní. Tibeťané nemají možnost vyslovit pravdu. Jasným dokladem této politiky, která problém nemůže vyřešit, a tudíž je třeba ji změnit, je nedávná poprava Lozang Dönduba a trest smrti vyměřený tulku Tändzin Delegovi bez patřičného soudního procesu,“ uvádí Jeho Svatost dalajlama ve svém prohlášení k 44. výročí povstání tibetského lidu.

Kampaň na podporu Tibetu, jejímž pokračováním je i dnešní vyvěšování tibetské vlajky, vznikla v polovině minulého století v západní Evropě a získala si velký ohlas. V České republice se poprvé konala v roce 1996 – k akci Vlajka pro Tibet se tehdy připojily čtyři radnice: Horní Planá na Českokrumlovsku, Litoměřice, Hradec Králové a žižkovská radnice. Loni se zapojilo již 130 radnic. Letos jako každým rokem doprovází akci také řada dalších programů – výstavy, besedy nebo filmové projekce. Podrobný seznam akcí zveřejňuje mj. i informační systém o Tibetu Tibinfo.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz