Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Odvrácená strana pokroku: eroze soukromí

5. 1. 2006 - YEOUIDO [E-žurnál]

Dřív vodívala odpoledne Shin Ae-ja své dvě dcery ze školy. To však bylo před tím, než do jejího života vpadl Velký bratr. Teď vodí děti ze školy babička, zatímco Shin tráví odpoledne čas, spolu se svými kolegyněmi, na pokojných protestech před budovou jihokorejského Národního shromáždění v Yeouido. Je jednou ze třinácti zaměstnankyň společnosti Hitec RCD Korea, výrobce modelů letadel. Cílem jejich protestu, který trvá 200 dní, je, aby vláda potrestala jejich zaměstnavatele za to, že je v továrně nechává sledovat uzavřeným kamerovým systémem.

„Jsme obětí ilegálního špiclovacího systému,“ hlásá plakát na jejich protestu, jehož cílem jsou rovněž kompenzace za výdaje na lékařskou pomoc, k níž se dělnice musely uchýlit kvůli způsobenému psychickému utrpení a duševnímu traumatu.

Ze třinácti dělnic bylo již pět vyhozeno, přičemž oficiálně firma udala jako důvod, že způsobovaly pracovní spory. Podle verze vyhozených bylo jejich přečinem to, že si stěžovaly na monitorovací systém, jehož terčem byly ženy, které vstoupily do odborů.

Společnost na výtky reaguje tvrzením, že kamery instalovala kvůli bezpečnosti – a že některé z nich, poté, co se věci začala věnovat lokální média, odstranila. Dělnice však upozorňují na to, že kamery zůstaly na svých místech, a to zejména tam, kde pracují „potížistky“.

“Když jsem zjistila, že mě společnost po celou dobu sleduje, nepřestala jsem se třást,“ říká Shin, která ve firmě pracuje po 18 let, od svých dvaceti. Začala trpět bolestmi hlavy a vypěstovala si zvyk zakrývat trhliny ve zdi novinami v obsesivním strachu, že by mohla být sledována.

Aby připoutaly pozornost veřejnosti na obdobné kauzy, vyhlásily občanské skupiny zaměřující se na ochranu soukromí ceny „Velkého bratra“, které si rozdělily firmy, vládní orgány i jednotlivci, kteří nejvíce narušují osobní soukromí.

“Po celé zemi jsou velmi závažné případy, ale někteří lidé ani neví, zda je jejich soukromí narušeno,“ říká Kim Jeong-woo, koordinátor jedné občanské skupiny, který se na udělování cen „Velkého bratra“ podílí, „ve skutečnosti se stalo mnoho z toho, co narušuje naše soukromí, součástí našeho každodenního života.“

Poukazuje na kontroverzní návrh instalovat kamerový systém v ulicích Soulu poté, co okrsek Gangnam vykázal 32procentní pokles kriminality, který s sebou přineslo zavedení kamer do jeho ulic. Podle studie provedené občanskou skupinou a Demokratickou stranou práce však instalace kamer příliš nepomohla: bezprostředně sice vedla k poklesu zločinnosti (odehrálo se jen 95 trestných činů, oproti předchozím 122), ovšem velmi brzo, za méně než šest měsíců, čísla vyskočila opět nahoru, k údaji 123.

Obecná čísla pro Soul poklesla oproti loňskému roku o 1, 01 procenta, zatímco pro okrsek Gangnam úroveň zločinnosti nakonec stoupla o 16, 7 procenta. “Kamery pomáhají jen snížit počet močení na ulici a graffiti,“ říká občanský aktivista Jun-woo.

Hitec RCD Korea byl blízko titulu „Nejagresivnější společnost“, nakonec jej však získala firma Samsung, která je podezřívána, že používá firemní mobily k odposlechům hovorů svých zaměstnanců a ke zjištění místa, kde se zaměstnanci organizovaní v odborech nacházejí. Před soudem však kauza neuspěla, vyšetřovatelé ji odložili kvůli nedostatku důkazů.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití http://obcan.ecn.cz
Praktická doporučení, vzory podání, zákony - pro každého, kdo nechce, aby o něm rozhodovali jiní:
Jak založit občanské sdružení
Přehled právních předpisů v oblasti Účast na rozhodování

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz