Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zahraniční odborníci: Na Šumavě změňte kurz!

7. 3. 2003
Jan Bouchal [EkoList] -


Hospodaření v Národním parku Šumava by se mělo radikálně změnit. Vyplývá to z doporučení expertů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). V závěrečné zprávě jejich zářijové šumavské mise mimo jiné nabádají ke změnám ve fungování Správy národního parku, scelení prvních nejchráněnějších zón a upuštění od boje proti kůrovci kácením napadených stromů. Doporučení IUCN jsou vodou na mlýn pro ministerstvo životního prostředí (MŽP) a především pro Hnutí Duha, naopak vedení parku návrhy na zásadní změny nepotěší.

Přestože závěry zprávy, kterou včera zveřejnilo MŽP, mluví jasně a lze je zjednodušit jako obrat o 180 stupňů od dosavadní praxe, reakce vedení ministerstva je zdrženlivá. "Konkrétní řešení situace na Šumavě vznikne až na základě široké diskuse," upozornil na tiskové konferenci Ladislav Miko, šéf sekce ochrany přírody a krajiny MŽP. Podle něj je jasné, že pokud má park zůstat v kategorii 2 podle hodnocení IUCN, pak bude potřeba činit kroky, které zpráva navrhuje. Zatím se ale neodvážil odhadnout, jak dlouho to může trvat. "Existující plán péče vytýčil plán, který my se budeme snažit urychlit," uzavřel Miko.

Ještě zdrženlivěji se vyjádřil současný ředitel Správy národního parku Ivan Žlábek: "Zpráva obsahuje řadu inspirativních věcí, ale je tam i řada věcí, které se mi nelíbí." Zdůraznil, že není kam spěchat, protože tzv. přechodové období, kdy má park dosáhnout všechny požadované parametry, končí až v roce 2030.

Když nic jiného, tak je zpráva mezinárodního svazu ochránců, dalším hlasem do diskuse o boji s kůrovcem. Autoři totiž mluví o tzv. bezzásahovosti, tedy opaku plošného kácení, ke kterému na Šumavě docházelo. Princip nezasahování do chráněného území navzdory masivnímu rozšíření kůrovce deklaroval také ministr životního prostředí Libor Ambrozek. "V chráněné oblasti nelze o kůrovci mluvit jako o kalamitě. Jde o přirozené chování přírody stejně jako v případě laviny nebo jiné ničivé události," prohlásil Ambrozek a dodal, že příroda si také po svém poradí, ikdyž to může trvat i několik generací.

Výsledky zkoumání IUCN přivítali také ochranáři z Hnutí Duha. "Zpráva potvrdila vše důležité, co jsme vedení národního parku léta vyčítali," liboval si Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Zároveň však upozornil, že podle něj jsou formulace zahraničních expertů mnohem důraznější než jak je prezentuje MŽP. Dokument považuje Bláha za průlomový, především vzhledem k tomu, že IUCN je mezinárodní prestižní institucí, která má respekt a důvěru obou stran ve sporu o Šumavu.

Historie mise IUCN na Šumavě:

- podle tvrzení Hnutí Duha přišli s návrhem pozvat odborníky z IUCN právě jejich členové společně s ČSOP v roce 2000
- oficiální pozvání vyšlo z rukou bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta
- současný ministr Libor Ambrozek pozvání potvrdil
- mise proběhla 22. - 25.9. 2002 - za IUCN se zúčastnili Martin Solar (Slovinsko) a Pierre Galland (Švýcarsko)
- kromě expertů IUCN se zúčastnili také zástupci národního parku, akademické obce a nevládních ekologických organizací
- závěrečnou zprávu MŽP vyvěsilo na svých internetových stránkách: www.env.cz v rubrice aktuality

IUCN - Světový svaz ochrany přírody je organizace, která sdružuje státy, vládní agentury i široké spektrum nevládních organizací. Byl založen v roce 1948 a v současnosti má přes 980 členů ve více než 140 zemích. V České republice jsou členy Český svaz ochránců přírody, Agentura ochrany přírody a Krkonošský národní park.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jan Bouchal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz