Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cihly pro slapskou Bastilu

7. 3. 2003 - PRAHA [Portus/Máme otevřeno?]

-Akce cihla na Václavském náměstí-
-Akce cihla na Václavském náměstí-
V květnu a v červnu budou Pražané v centru města opět obcházet podivné stavby z červených pálených cihel, u kterých ve dne v noci postávají mladí lidé a nabízejí propagační materiály. Již třetím rokem se uskuteční sbírková a osvětová akce, jejíž výtěžek pomůže k začlenění řady lidí, kteří dnes zbytečně pobývají v ústavech, do běžného života.

Princip celé akce spočívá v tom, že mladí lidé, kteří pracují na informačních a prodejních stáncích, oslovují kolemjdoucí Pražany a nabízejí jim jak informace o záměrech kampaně, tak možnost přispět na její cíle zakoupením jedné z cihel za symbolickou cenu 100 Kč. Výtěžky Akce cihla jsou použity na realizaci projektů, které umožňují mentálně postiženým lidem bydlet a pracovat v normálním prostředí, jež není vymezeno zdmi ústavů.

Akce cihla je společným projektem občanských sdružení Máme otevřeno? a Portus. S ředitelem o.s. Portus Jirkou Sobkem jsme hovořili o vzniku celé kampaně a konkrétním využití prostředků jež se v jejím průběhu nashromáždí.


Můžeš nám stručně představit sdružení Portus?

Občanské sdružení Portus Praha navazuje na činnost sdružení Portus se sídlem v Horním Maxově. To vzniklo z cílem umožnit lidem, kteří dlouhé roky žijí v ústavech aby ústavy opustili a začalit bydlet v přirozených domácích rodinných podmínkách. Mentální postižení totiž není nějaká kvalifikace k tomu, aby člověk byl kdesi uzavřen, je to věc, která se dá řešit s pomocí asistence a různých služeb. Naše sdružení si dalo za úkol jednu tuto službu vytvářet, a to službu chráněného bydlení.

Co znamená název Portus?

Portus znamená přístav, nemá to žádnou hlubokou symboliku, jen se nám to slovo líbilo.

Jak jsi se dostal k této práci?

Nastoupil jsem do Ústavu sociální péče v Hornim Maxově na civilní službu a po jejím skončení jsem tam další dva roky pracoval a podílel jsem se na utváření další koncepce ústavu. Jedna z cest, jak pokračovat v Maxově, bylo vytvořit něco mimoústavního. Hledali jsme v okolí Prahy, protože Maxov je zařízení pražského magistrátu. Tím pádem jsou tam lidé z Prahy a my jsme jim chtěli umožnit, aby se zase Praze přiblížili, mohli být v kontaktu se svými rodinami.

Kdo vymyslel Akci cihla a jak vznikla?

Akce cihla vznikla postupně a její název je symbolický. Když jsme naší finanční sbírku nazvali Akce cihla, měli na mysli skutečnost, že se peníze budou symbolicky shromažďovat, podobně jako cihly. Vyrábět opravdické cihly napadlo našeho kamaráda Pavla Sodomku. Ten zažil v osmdesátém devátém nebo osmdesátém osmém výročí pádu Bastily v Paříži, během kterého si lidé Bastilu symbolicky rozebírali a odnášeli si domů cihly z Bastily. My jsme zvolili opačný postup, dávat cihly dohromady.

Cíle Akce cihla?

Cíle jsou v podstatě zároveň tradiční a zároveň každý rok trochu jiné. Jedná se vždycky o vybudování místa, kde buďto žijí nebo pracují lidé s mentálním postižením. Díky třem předcházejícím ročníkům se podařilo vybudovat chráněnou domácnost pro devět lidí s mentálním postižením. Od minulého roku jsme začali spolupracovat se sdružením Máme otevřeno?, které vybudovalo tréninkovou kavárnu pro lidi s mentálním postižením, kde tito lidé pracují. Kavárna je v Praze, v ulici Ve Smečkách.

Tento rok je našim cílem vybudovat chráněnou dílnu na Slapech, kde budou lidé s mentálním postižením vyrábět nakládané hermelíny, protože práce je stejně důležitá jako bydlení. V podkroví plánujeme vybudovat chráněný byt. Někteří obyvatelé z chráněné domácnosti, která funguje spíš komunitním skupinovým způsobem, už totiž získali tolik schopností, že mohou žít samostatně. Ti tedy budou mít příležitost žít o hodně samostatněji v podkrovním bytě.

Druhým cílem který jsme si předsevzali je oblast propagační neboli osvětová. Akce cihla si získala velkou pozornost jak veřejnosti, tak médií a my se snažíme upozornit na to, že v ústavech v současné době žijí desítky tisíc lidi (přesněji více než 18000) a velká část z nich by v žádném velkém ústavním zařízení být nemusela. Jak to ukazují zkušenosti ze západu a naše vlastní, velká většina těchto lidí může žít běžným způsobem života v běžných domcích, bytech ve městech a v obcích, mimo velká zařízení.

Snažili jsme se Akcí cihla tento problém otevřít. My můžeme pomoci pár lidem, ale ten problém se týká tisíce lidí o kterých se příliš mnoho neví a ani nemluví.

O Akci cihla se dozvíte více na adresách www.mameotevreno.cz a www.portus.cz

Vlaďka Tejnská
Autorka pracuje na letošní kampani Akce cihla


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz