Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ropáci a Zelené perly za rok 2002 mají uzávěrku již v pondělí

5. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

-Ropák výtvarnice Barbary Šalamounové (pro film Ropáci režiséra Jana Svěráka - 1988)-
-Ropák výtvarnice Barbary Šalamounové (pro film Ropáci režiséra Jana Svěráka - 1988)-
10. března uzavřou Děti Země nominace pro letošní jedenáctý ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a zároveň pro osmý ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty do obou anket může do uvedeného data Dětem Země poslat kdokoliv, pokud uvede především jména kandidátů a důvod navržení resp. citaci výroku.

"I když lze očekávat, že asi horkým kandidátem na ropáka bude někdo z vedení Spolany Neratovice za únik toxických látek během loňských povodní, doufám, že dostaneme i další škůdce přírody," uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země. Každoročně je do souteže přihlášeno kolem čtyřiceti jmen.

Kandidáta na Ropáka, největšího škůdce v oblasti životního prostředí v uplynulém roce může navrhnout každý. Podmínkou je uvést kandidátovo jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení resp. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké "antiekologické" stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2002. Je také nutné napsat, za jaké území je navržen - kraj, Prahu či přímo za celý stát. Důležité je samozřejmě uvést jméno a adresu navrhovatele, který by měl rovněž zaslat i písemné podklady, proč svého kandidáta navrhuje.

Kandidáta na Zelenou perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody. Návrhy na Ropáka a Zelenou perlu lze poslat také pomocí formulářů na internetových stránkách.

Nezávislá komise, která je složená z více jak stovky vědců, publicistů, umělců, politiků a ekologických aktivistů, ve dvou kolech rozhodne o pořadí navržených kandidátů v rámci obou anket. Výsledky budou zveřejněny 25. dubna 2003 od 18.00 v divadle Husa na provázku na soirée s kulturním programem.

Původní počet kandidátů na ropáka (10 v roce 1992) se díky popularitě ankety začal rychle zvyšovat až na 17 za rok 1994. (Nejvíce nominací bylo zatím za rok 1999, a to 83). Proto v roce 1995 došlo ke změně pravidel vytvořením tzv. odborné subkomise (8 lidí), která z poslaných kandidátů na základě zdůvodnění vybírá jen tucet finalistů. Z nich pak členové komise rozhodnou o vítězi. Počet zaslaných kandidátů se sice nakonec ustálil mezi 30-40, ale dvoukolový systém se velmi osvědčil, takže zůstal.

Ropáci a perly v roce 2001

Titul "Ropák roku 2001" získal poslanec za ODS Miroslav Beneš za snahu zmenšit rozlohu Národního parku Šumava, za prosazování dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic, za podporu nevratných plastových obalů na úkor vratných při schvalování zákona o obalech a obalových odpadech a za hlavní podíl při předložení a prosazování zákona za zrušení ochrany zemědělského půdního fondu.

Vítězem ankety "Zelená perla roku 2001" se stal poslanec za ČSSD František Brožík, který v Respektu z 22. ledna 2001 v článku Pobavit se a zemřít uvedl: "Vztek si chodím vybíjet do lesa, kde střílím bažanty, srnce a muflony. Naučili mě to kamarádi a je to pro mě ta nejlepší relaxace - fantasticky si při tom vyčistím hlavu."

Z historie

Hlavním iniciátorem vzniku původně soutěže o titul Ropák roku je spisovatel, publicista a lingvista Miloš W. Mlčoch (*1969) z Ekologické sekce Spolku krušnohorských ropáků, jehož dopis pod názvem "Ropáci znovu na scéně" zveřejnilo v květnu 1992 nulté číslo časopisu Dětí Země Alternativa. V dopise připomněl oscarový dokumentární film Jana Svěráka "Ropáci" z roku 1988 (anglicky Oil Gobblers), který o ropácích přinesl lidstvu první zprávu a zároveň smutnou pravdu, že Homo sapiens sapiens je postupně nahrazován druhem Petroleus mostensis (ropák bahnomilný) a PŘÍRODA PŘÍROPOU. Jako první zástupce lidského druhu podobu ropáka zachytila výtvarnice filmu Barbara Šalamounová.

Spolek krušnohorských ropáků pak pověřil Děti Země přípravou soutěže / ankety: "Bude-li to nutné, hodláme tvrdě pranýřovat ty, kteří krátkozrace brzdí pokrok a marně se snaží zachovat současný stav nebo jej dokonce vracet zpět... naopak chceme veřejně chválit ty, kteří tomu nejvíce napomáhají - politiky, průmyslové podniky, podnikatele, ale i drobné pomocníky v naší velké věci... proto jsme se rozhodli vyhlásit anketu Ropák roku..." píše se v druhém dopise Miloše W. Mlčocha v Alternativě. Od roku 1992 je tedy z navržených kandidátů na ropáka vybírán ten, který se nejvíce podílel na vytváření PŘÍROPY a životních podmínek ropáka bahnomilného.

Galerie jedenácti ropáků za deset ročníků:

1992 = Július Binder (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)
1993 = Václav Klaus (předseda české vlády) a Vladimír Dlouhý (ministr průmyslu a obchodu)
1994 = František Benda (ministr životního prostředí)
1995 = František Malý (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996 = Josef Kupec (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)
1997 = Stanislav Novotný (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998 = Miroslav Grégr (ministr průmyslu a obchodu)
1999 = Jiří Drda (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000 = Josef Běle (náměstek ministra životního prostředí)
2001 = Miroslav Beneš (místopředseda ODS a poslanec)


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz