Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Indymedia - nezávislá organizace vytvářená zespoda

4. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

-Logo Independent Media Center-
-Logo Independent Media Center-
Econnect přináší rozhovor s Marou Infidelious, která působí jako editorka známé organizace nezávislých žurnalistů. Indymedia se soustředí především na možnost publikovat necenzurované a nezkreslené zprávy o demonstracích nebo dalších akcích a v současné době mají své odnože v mnoha zemých celého světa včetně České republiky.

Mara Infidelious se narodila v roce 1981 v Salt Lake City (Utah) a bydlela skoro dvacet let v Seattlu, kde se mimo jiné zúčastnila velké demonstrace proti WTO. Před dvěma lety se s rodiči - kteří pocházejí z Česka - přestěhovala do Prahy.

Jak se dají Indymedia stručně charakterizovat?
Je to nezávislá organizace vytvářená zespoda, která umožňuje lidem být svými vlastními žurnalisty a publikovat necenzurované a nezkreslené zprávy o demonstracích nebo dalších akcích v jejich městě či zemi.

Kde všude Indymedia působí a jaké typy médií používají?
Fungují ve více než padesáti městech po celém světě a umožňují komunikaci různými způsoby. Základem je internet, a na něj mohou navazovat například tištěná media, rádio, televize, promítání filmů. V Praze pracujeme hlavně přes internet, ale během protestu proti NATO jsme vysílali z Rádia Jelení. Uvažujeme také o novinách, ale na podobný projekt bychom museli mít více zájemců. Pravidelně také každý měsíc promítáme aktivistické filmy – v březnu např. s organizací CarBusters na konferenci Města bez Aut III.

Která města máte pokryta?
Většina států USA má svoje zvláštní Indymedia, stejně jako například Německo nebo Rusko. Působíme ve Vídni, Praze, ale také třeba v JAR, Izraeli, Austrálii; několik skupin pracuje i v Jižní Americe.

Kdy Indymedia vznikla a jaká byla bezprostřední příčina?
V Seattlu při protestních demonstracích proti WTO a globalizaci. Právě tehdy aktivisté zjistili, že potřebují nějaký vlastní mediální zdroj, aby mohli nezávisle publikovat a korigovat masmédia, která lidi o průběhu akcí dezinformovala a říkala, že anarchisté jsou teroristé apod.

Existuje u Indymedia nějaká vazba – myšlenková nebo organizační – na anarchisty?
Jsou to aktivisté a lidé mohou mít různá přesvědčení – třeba i anarchistické – ale organizace sama není přímo anarchistická. Je to řada skupin, které se spojují, aby vydávaly nezávislé noviny nebo zpravodaje. Vedle anarchistů tam fungují třeba zelení, ale i další různě orientované skupiny.

Jakým způsobem se vaše organizace rozšířila z USA do dalších zemí?
Nejprve prostřednictvím větších akcí, ale pak tento model začali brát v různých zemích jako příklad a začali Indymedia zakládat i mimo tyto akce, čistě proto, aby mohli publikovat zprávy o důležitých věcech, které se u nich dějí.

Pracujete jenom s formátem zpráv, nebo publikujete třeba také analýzy, umělecké dokumenty či jiné další žánry?
Zveřejňujeme všechno možné – zprávy, kulturní zpravodajství i analýzy, prostě to, co chtějí přidat a publikovat lidé z té které země. Je to jejich volba.

Jak jste konkrétně fungovali v ČR během loňského zasedání NATO?
Lidé dodávali zprávy přímo z protestů - třeba když byla poblíž internetová kavárna, tak rovnou posílali vlastní postřehy a texty. My jsme se jako editoři scházeli a publikovali hlavní články, kde jsme spojovali různé informace i svoje vlastní materiály.

Narazili jste na jevy, které byly podle vás zkresleny mainstreamovými médii?
Něco málo, konkrétní případy jsou uvedené na stránkách. Např. co se stalo nám osobně, jak masová média referovala o protestujících a tak.

Odkud konkrétně přišly nějaké dezinformace?
Například z českých novin, kde psali, že lidé – bylo to evidentně o nás, protože mluvili o šestici aktivistů - „o sobě tvrdili, že jsou žurnalisté a nebyla to pravda“. K tomu v Mladé frontě Dnes zveřejnili fotku jednoho z nás, který je současně žurnalista i aktivista - asi nepochopili, že je něco takového možné.

Poslali jste jim nějaké dementi?
Ne, kvůli vytíženosti jsme se k tomu vyjádřili jenom na našich stránkách, měli jsme hodně práce kolem Indymedia. Ten člověk, o kterého šlo, pak odjel do Ameriky.

Ty jsi zpravodajská editorka, jak fungují v něčem takovém – co vzniklo jako reakce na cenzuru, manipulaci a protest proti nim - editoři?
Když někdo něco publikuje a má tam chyby, tak se snažíme - když máme přístup na internet - to opravit a prezentovat tak, aby to bylo čitelné. Například když lidé používají českou diakritiku, tak někdy může dojít ke zkomolení. Dále třídíme články a když máme víc textů o jedné věci, která nám připadá zajímavá, tak z nich uděláme velký materiál, který je na hlavní stránce. Ale nijak neomezujeme svobodu projevu – jenom kdyby někdo psal třeba fašistické nebo komunistické věci, ale to se stává velice málo.


Pavel Hlavatý

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Pavel Hlavatý

Nezávislý novinář věnující se kultuře, občanské společnosti, venkovu, ekologii a spiritualitě

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz