Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kampaň "Stop The Bull Ship" slaví úspěch: zrušení subvencování vývozu dobytka z EU

2. 1. 2006 - PRAHA [Společnost pro zvířata / Econnect]

Evropská unie rozhodla o ukončení subvencování vývozu jatečního dobytka do třetích zemí. Rozhodnutí, které padlo těsně před Vánocemi, 23. prosince tak kazí úmysly zemědělců a překupníků zasílat dobytek na jatka v třetích zemích - v praxi by se jednalo především o Blízký východ: Libanon a Egypt. Ochránci hospodářských zvířat toto rozhodnutí přivítali.

Ochránci kritizovaný obchod byl mezinárodní organizací pro ochranu hospodářských zvířat CIWF (Compassion in World Farming)opakovaně zdokumentován jako veliké týrání dobytka. "Subvence za vývoz dobytka činila 41 Eur na 100 kg hmotnosti zvířete, to znamená, že při průměrné váze 400 -500 kg jatečního dobytka si prodávající, kromě platby od kupujícího, přišel na celkem dobrý druhý příjem (4920 – 6150 Kč) za prodané zvíře – z peněz občanů EU. Komisařka EU pro zemědělství a venkovský rozvoj Mariann Fischer-Boel jasně uvedla, že zájmy welfare (pohody, ochrany) zvířat byly v doporučení na zrušení subvencování na prvním místě," informovalo sdružení Společnost pro zvířata.

Rozhodnutí Evropské unie by podle ochránců hospodářských zvířat mohlo přispět k celkové redukci množství mezinárodně přepravovaných zvířat. Upozorňují na to, že jkákoliv přeprava je pro běžná hospodářská zvířata namáhavá a stresující - velmi stresující je přitom i nakládání a vykládání zvířat. "A pokud cesta trvá několik hodin, za extrémního počasí, mění se dopravní prostředky, zvířata, která se neznají jsou míchána dohromady a spolu s dalšími negativními vlivy, je to pro zvířata často jeden z nejhorších zážitků v životě. A bohužel, na konci takto dlouhé cesty čeká na zvířata usmrcení na jatkách," uvádí Společnost pro zvířata. Ochránci dodávají, že pokud jsou zvířata odvážena na jatka mimo Evropskou unii, hrozí reálné riziko, že v zemích, které nemají dostatečné zákony na ochranu zvířat, mohou být zvířata často usmrcována brutálním způsobem.

V dubnu 2005 zahájila Compassion in World Farming - CIWF kampaň Stop The Bull Ship, a to právě za ukončení subvencování vývozu dobytka do třetích zemí. Cíle této kampaně podpořil Evropský parlament, když přijal písemnou deklaraci žádající ukončení subvencování. "Nicméně přeprava hospodářských zvířat na jatka a další výkrm, jak v rámci EU tak i ven z EU, stále trvá. Jen již nebude tak výnosná pro vývoz jatečního dobytka do zemí mimo EU," konstatuje Společnost pro zvířata.

Compassion in World Farming vede dlouhodobě mezinárodní kampaň za ukončení dlouhodobé přepravy hospodářských zvířat a za přepravu masa a živočišných výrobků místo zvířat, včetně ukončení tohoto nehumánního obchodu z Austrálie a Brazílie na Blízký východ. CIWF iniciovala vznik Evropské koalice pro hospodářská zvířata (ECFA), která sdružuje organizace pro ochranu hospodářských zvířat z EU a přilehlých zemí a která společně působí na změny v EU. Společnost pro zvířata je členem CIWF a Evropské koalice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz