Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Máme otevřeno: v kavárně Vesmírna, na serveru Dobromysl, v Jiném odpoledni...

21. 2. 2003 - PRAHA [Občanské noviny]

"Integrace je o přijetí lidí s mentálním postižením do každodenního života... rodinou, známými, sousedy, učiteli, zaměstnavateli, každým z nás." (z úvodní stránky www.mameotevreno.cz)

Posláním občanského sdružení Máme otevřeno je integrace lidí s postižením. Tato nestátní nezisková organizace podporuje od roku 1998 především děti a mladé lidi s mentálním postižením.

Podzimní kafemletí a kalendář

Minulý rok na podzim uspořádala například další ročník informačně - osvětové kampaně "Podzimní kafemletí 2002". Během ní rozdávala v ulicích města Prahy zhruba 300 dobrovolníků - studentů originální a praktické diáře pro rok 2003. Kromě toho, že diář je zajímavě výtvarně řešen, lidé v něm najdou pestrou mozaiku informací a příběhů, a v nich možná i odpověď na otázku: "Kdo je člověk s mentálním postižením?" Kolemjdoucí měli možnost odpovědět na test týkající se tématu mentálního postižení a autismu. Když otázky zodpověděli správně, odměnou jim byl zmíněný diář, který měl u lidí, jimž se dostal do ruky, neobyčejný ohlas především pro svou barevnost a nápaditý styl.

Kavárna Vesmírna

Zbylé výtisky diáře (celkem jich byly tři tisíce) je ještě možno zakoupit v tréninkové kavárně Vesmírna, která je další aktivitou sdružení. Navštívit ji můžete v ulici Ve smečkách 5 v Praze 1 od pondělí do soboty vždy od 8:30 do 22:00 hodin. Obslouží vás velmi milí a ochotní zdravotně postižení mladí lidé. O činnosti a dalších projektech Máme otevřeno jsme si tu (u čerstvého grepového džusu s echinaceou) povídali s předsedou sdružení a koordinátorem projektu Dobromysl Vladimírem Lechnýřem. "Návštěvnost Vesmírny je zatím lepší než tržby, ale na to, že jsme otevřeli relativně nedávno, je to vcelku nadějné. Snažíme se o to, aby se kavárna uživila bez nutnosti vkládat sem další finance," říká s úsměvem. V tréninkovém programu tu získává pracovní i sociální dovednosti vždy asi deset lidí, kteří kvůli svému znevýhodnění zatím neuspěli na trhu práce, ale chtějí to změnit.

Jiné odpoledne pro děti

Pro nejmenší "klienty" sdružení je (kromě dětského koutku v kavárně) určen projekt "Jiné odpoledne", který se snaží pomoci dětem se speciálními potřebami, které nemají možnost kontaktu s vrstevníky a tráví většinu času v izolaci, začlenit se individuálně do dětského kolektivu mezi vrstevníky bez postižení. Jde především o integraci volnočasovou, "odpolední" - tedy začleňování dětí do běžných skautských, tábornických a dalších zájmových oddílů a kroužků.

Jak vše probíhá? Po uzavření dohody s rodiči najde sdružení dítěti dle jeho přání a potřeb vhodnou zájmovou činnost, nejlépe v místě bydliště. Zároveň vyhledá a proškolí pro dítě typově vhodného asistenta. Ten po úvodním seznámení s dítětem, jeho rodinou a prostředím dítě do kroužku většinou jednou týdně doprovází a napomáhá jeho začlenění mezi vrstevníky. Asistent dále s dítětem individuálně pracuje až do doby, kdy dítě získá přirozenou podporu kolektivu. "Vše směřuje k tomu, aby dítě mohlo do kroužku chodit samo, což je cíl, který se u některých dětí daří splnit po roce, u někoho je to dlouhodobá záležitost." Podle přehledu na internetu už takto sdružení pomohlo více než třem desítkám dětí, z nichž osm se podařilo úplně osamostatnit.

Akce Pontony

Pontony jsou čluny, jejichž spojením vzniká pontonový most. Ten pak spojuje 2 břehy. Cílem "Akce pontony" je zprostředkovat kontakt mezi mladými lidmi s postižením a jejich vrstevníky bez postižení. "Vytváříme dvojice mladých lidí - zdravý dobrovolník a mladý člověk s postižením. Ideálním výsledkem pro nás je, pokud se ukáže, že už nás nepotřebují, přestávají být oficiálně účastníky programu a jejich vztah se změní v opravdové kamarádství."

Program je určen především mladým lidem se speciálními potřebami (s mentálním postižením, autismem nebo jinými vývojovými poruchami) ve věku 16-26 let, kteří prochází citlivým obdobím dospívání a potřebují kolem sebe vybudovat základní sociální síť, okruh přátel a známých. Většinou se jedná o žáky či absolventy speciálních škol. Dále jsou v programu zdraví mladí lidé - dobrovolníci - starší 18 let, kteří mají chuť zkusit sociální práci, být někomu prospěšný, poznávat nové věci. Mezi dobrovolníky najdete studenty (různého zaměřeni), lidi už pracující, i maminky na mateřské dovolené. Projekty Jiné odpoledne i Akce pontony probíhají pouze na území Prahy.

Server Dobromysl

Dobromysl.cz je projektem zatím "nejmladším". Jde o internetový server poskytující komplexní informace o problematice zdravotního postižení - konkrétně různých forem mentálního postižení a autismu - a integrace lidí s tímto typem postižení do společnosti. Vladimír Lechnýř říká: "Dobromysl, stejně jako naše ostatní projekty, chce pomáhat zdravotně postiženým integrovat se do společnosti. Od roku 1989 u nás vzniklo velké množství sdružení a organizací, které se zabývají prací se zdravotně postiženými. Všeobecně je ovšem v České republice v téhle sféře pociťován nedostatek informací, a ty, které třeba někde existují, jsou zase často obecně nedostupné. Proto jsme vypracovali nový projekt s využitím internetu jakožto všeobecně dostupného média.".

Dobromysl.cz tematicky pokrývá hlavní oblasti života jako jsou rodina, vztahy, škola, práce, bydlení, zájmy, zdraví či právo, a zaměřuje se přitom především na možnosti začlenění člověka s postižením do běžného života, jeho přirozené fungování v rámci sousedství, komunity. Chce dát rodinám lidí se speciálními potřebami, lidem z pomáhajících profesí a odborníkům možnost najít aktuální informace z oboru či dostat radu. Je prostorem pro vyjádření názoru, sdílení zkušeností, seznámení, komunikaci. Výhledově chce také zviditelňovat konkrétní organizace a služby pro lidi s postižením a zprostředkovávat kontakt na ně.

Projekt chce nenásilně informovat širokou veřejnost o problematice zdravotního postižení a přispívat tak ke zlepšení vztahů mezi většinovou společností a členy minorit. Server tematicky přesahuje úzkou základní specializaci a zaměřuje se také na zdravý životní styl, mezilidskou komunikaci, rodinu a různé aspekty společenského života.

Projekt Dobromysl.cz je financován ze sponzorských darů, grantů a dotací. "Největším problémem pro nás je získat autorské zdroje informací. Naším cílem je informace nejen předávat, ale hlavně přispět ke vzájemné komunikaci - mezi všemi, kterých se tenhle problém dotýká… Autorů, kteří by chtěli psát články z téhle oblasti, je ovšem málo," říká koordinátor Vladimír Lechnýř. A jakou odezvu internetový projekt má? "Je to zatím slabé. Mám ale v téhle oblasti sociální práce už dost zkušeností na to, aby mne to překvapilo nebo odradilo. Musíme na tom více pracovat, aby se něco změnilo. Musíme jít za lidmi, například za rodiči postižených dětí, a ukazovat jim, že tady je pro ně otevřený prostor. Pomoct jim překonávat jejich vlastní izolátory, vyvádět je z jejich uzavření…"

Článek byl napsán pro přílohu Literárních novin Občanské noviny


Zdenka Jelenová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz