Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výbor dobré vůle v posledních pěti letech pomohl postiženým více než 18 miliony korun

13. 2. 2003 - PRAHA [Econnect]

Zdravotně postiženým lidem pomohl v uplynulých pěti letech Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové v rámci několika programů částkou 18 312 400 korun. Nadace usiluje o podporu nestátních neziskových organizací v oblasti zdravotní, sociální, humanitární a vzdělávací, pokud směřují k důstojnému začlenění lidí se zdravotním postižením, opuštěných dětí, nemocných a starších občanů. "Myšlenky integrace jsou obsaženy ve všech programech Výboru, počínaje zdravotnictvím přes sociální služby, vzdělávání a podporu a ochranu lidských práv," upozornila doktorka Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle.

Jedním ze stěžejních programů na pomoc překonávání bariér lidí se zdravotním postižením při vzdělávání a přípravě na povolání i v obyčejném životě je program Cesty k integraci. V něm přispíval Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové na projekty rané péče, na asistenci žáků začleněných do běžných typů škol, na chráněné bydlení osob s kombinovanými vadami, na bezbariérové úpravy v centrech pro děti se zdravotním postižením. „Nejpočetnější byly příspěvky na sluchadla pro rodiče dětí se sluchovým postižením,“ říká ředitelka nadace s tím, že na tyto účely bylo ročně věnováno zhruba půl milionu korun. Každý člověk se zdravotním postižením by měl podle nadace mít podmínky k životu, které se od těch nepostižených liší pouze v míře vnější podpory – přispívá proto na bezbariérové úpravy budov, na pomůcky potřebné k začlenění dětí se zdravotním postižením do škol i na výdaje spojené s osobní asistencí a dalšími náklady na nezávislý život zdravotně postižených.

V programu Rehabilitace, který rovněž představuje pomoc k nezávislému životu, přispíval Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové na rehabilitační pomůcky, počítače se speciálními programy, vybavení chráněných dílen, půjčoven rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, hipoterapii a ergoterapii. Obecně se jedná o příspěvky na rehabilitační pomůcky pro zařízení pečující o děti se zdravotním postižením a rodinám, které tyto děti vychovávají doma, případně o příspěvky na invalidní vozíky a jejich doplňky, které zdravotní pojišťovny nehradí. „Od roku 2003 budou oba programy sloučeny a Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové vypíše granty pro nestátní neziskové organizace, které poskytují služby lidem se zdravotním postižením,“ upozorňuje doktorka Černá. Pro zdravotně postižené uvolnila nadace více než dva a půl milionu korun také z Fondu vzdělání - stipendia při studiu na středních a vysokých školách v České republice se poskytují studentům se sociálním nebo zdravotním handicapem. Tento projekt podporuje studenty se zdravotním postižením od roku 1996.

Nadace zároveň děkuje všem, kdo zaslali finanční příspěvek na účet Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové určený na pomoc lidem postiženým povodněmi (jedná se o účet s číslem 100530578/0300 vedený u ČSOB, v.s.1308, na který lze stále přispívat). Na odstranění následků záplav nadace přispěla obcím Štěchovice, Mlékojedy, Dobkovice, Kolinec, Chodouny, Dolní Zálezy, Dolní Beřkovice, Solenice, Malšovice, Obříství, Zálezlice, Karlštejn a Staré Ouholice na opravy mateřských a základních škol a bytů pro starší obyvatele; dále městům Písek, Terezín a Ústí nad Labem na obnovu domovů pro starší a tělesně postižené občany. Charitě ve Strakonicích, Kralupech nad Vltavou a Litoměřicích byl poskytnut příspěvek na rekonstrukci domů pro starší obyvatele, kteří se nemohou vrátit do svých domovů, a konečně občanským sdružením - Barvy života v Roudnici nad Labem, Junák v Černošicích, Česká maltézská pomoc v Českých Budějovicích a dalším.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz