Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ambrozek chce spojit 1. zóny NP Šumavy a zastavit zde těžbu

13. 2. 2003
Martin Mach [EkoList] -


Podle ministra Ambrozka (KDU-ČSL) důvody k těžbě pominuly a nyní je potřeba spojit rozdrobenou první zónu parku, což by mělo pomoci obnovit seberegulační procesy pralesa. Tento nový přístup vítají aktivisté z Hnutí DUHA, Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, v této souvislosti řekl: "Je to mimořádný úspěch našeho osmiletého úsilí o změnu poměrů na Šumavě a skvělá zpráva pro národní park i pro Hnutí DUHA. Ambrozek vlastně říká, že se Šumava má opět změnit v národní park."

Podle Bláhy kácení těžce poškodilo unikátní pralesovité porosty, které měly být ponechány přirozenému vývoji, a vedlo ke vzniku gigantických holin a šíření masivních polomů. Kácení tak mělo na šumavské lesy ničivější důsledky než samotná kůrovcová kalamita.

Podle Hnutí DUHA dochází na Šumavě také k nelegálnímu svážení kmenů z míst, kde by měly zůstat a dochází zde také ke krádežím dřeva. Libor Ambrozek se vyjádřil, že tato záležitost je v šetření Policie ČR.

Ambrozek připomenul dva "filosofické" úhly pohledu na problematiku kůrovcové těžby, kdy jedna část odborníků zastává názor, že je nutné přírodě pomoci, aby se mohla s kůrovcovou zátěží vyrovnat a jiná část naopak prosazuje myšlenku národního parku, do kterého není zasahováno a kde se plně spoléhá na seberegulační procesy přírody, což je například přístup Bavorska k jejich části Šumavy. Ambrozek se podle svých slov hlásí spíše k druhé skupině. Na otázku, zda je možná taková zásadní změna se současným ředitelem NP Šumava Ivanem Žlábkem, odpověděl ministr pouhým: "Uvidíme".

Pro kácení stromů v prvních zónách zasažených kůrovcem se v roce 1999 na základě doporučení vědecká sekce "Je potřeba sloučit roztříštěnou 1. zónu Šumavského národního parku," řekl včera na setkání s novináři ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a dodal, že je zároveň potřeba zastavit v této oblasti těžbu dřeva. Rady národního parku rozhodl předchozí ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Jeho rozhodnutí tehdy vyvolalo protesty jak u ekologických aktivistů, tak u části odborné veřejnosti.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
Související odkazy
  • EkoList
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz