Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Díky občanským sdružením ožívá paměť krajiny

7. 2. 2003 - PRAHA [Econnect]

Právě probíhající výstava Paměť krajiny a vyhlášení udělování medaile Dobroslava Líbala završují krátkou historii snažení občanských sdružení za záchranu paměti krajiny. Podnětem k záchraně ohrožených objektů byla výzva Dobroslava Líbala z roku 1999 - Manifest dříve osídlené krajiny. V ní profesor vyzývá k záchraně smrtelně ohrožených sakrálních památek kapliček, křížů, Božích muk, hřbitovů i samotných kostelů, neboť vrácením jejich podoby se krajině navrátí historická paměť. Závisle i nezávisle na vydání Manifestu se mnohá sdružení rozhodla podílet na okrašlování a revitalizaci drobných sakrálních památek. Jejich snažení dokumentuje výstava Paměť krajiny.

Výstava byla zahájena 5. února 2003 v centrální katolické knihovně. Byla připravena v rámci již tradiční akce "30 dní pro neziskový sektor". Se svými aktivitami se představily především občanské sdružení a iniciativy: "Vlastenecký poutník", které působí v oblasti Jeseníků, Slezska a střední Moravy, další sdružení z Vlašimska, Náchodska, Konstantinolázeňska a Hostivic. Tato sdružení vrátili mnohým památkám jejich původní poslání. Kontinuitu slov a činů v budoucnu podpoří medaile Dobroslava Líbala. Jak zdůraznil zástupce sdružení Vlastenecký poutník Petr Anderle: "Památky byly obnoveny díky nezměrnému úsilí a skutečně dobrovolné, obětavé práci mnoha členů občanských sdružení."Základním smyslem snažení Vlastenecého poutníka je obnova historické, kulturní a právní paměti občanů současně se snahou obnovy evropského kulturního dědictví v souvislosti se vstupem do Evropské unie.

Vyhlášení medaile Dobroslava Líbala
Smyslem vyhlášení medaile Dobroslava Líbala je vytvoření systému, v jehož rámci bude každým rokem udělována medaile organizacím či jednotlivcům, jež se nejvíce zaslouží o záchranu sakrálních památek. Zesnulý doc. Dobroslav Líbal byl neúnavným bojovníkem za záchranu kulturní krajiny, jedním z našich nejlepších odborníků a mezinárodně uznávaných autorit v oblasti památkové péče. Medaile s jeho jménem by měla být význačným společenským uznáním.

Rada pro udělování medaile bude složena ze zástupců zakládajících občanských sdružení a z přizvaných odborníků. K medaili bude udělován i Pamětní list, jehož obsahem bude popis činnosti, za kterou medaile byla udělena. Organizátoři se rozhodli, že udělení medaile bude spojeno i s peněžitou odměnou. Je to proto, že budoucí ocenění jednotlivci, nebo kolektivy, dělají vždy svoji práci nezištně a zdarma. Medaile bude poprvé udělena již v tomto roce.
Dobroslav Líbal je autorem Manifestu kulturní krajiny, který byl přijat jako jeden ze základních dokumentů Panevropské unie Čech a Moravy ve vztahu k evropskému kulturnímu dědictví v souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do Evropské unie.

Jak vrátit krajině její paměť?
Jedním ze zajímavých projektů představených na výstavě je například plán na záchranu kaple Narození P. Marie v Norberčanech na Bruntálsku (vysvěcena v roce 1752 a po roce 1945 téměř zničena). Na základě spolupráce s občanským sdružením Vlastenecký poutník se v roce 2002 na prvních rekonstrukčních pracích podíleli studenti Arcibiskupského gymnázia z Prahy 2, kteří zde strávili část prázdnin. Další pomoc poskytla například firma NOVO z Bruntálu. Dalším příkladem je historie vzácného barokního sloupu se sochou sedícího Krista (Dvorce) z roku 1710, na jehož záchraně se podílela a podílejí občanská sdružení, církevní orgány, podnikatelský sektor a samospráva obce.

Informace a kontakty na spolky činné při záchraně kulturních památek:

  • Spolek Hostivít - ing. Jiří Pergl
  • Sdružení Tejnka - http://www.tejnka.cz
  • Občanské sdružení Drobné památky severních Čech - http://www.pamatky.ceskalipa.org/
  • Sdržení Vlastenecký poutník, Klub za starý Bruntál - Petr Anderle (petr.anderle@tiscali.cz)
  • Pozemkové spolky - 29 dosud akreditovaných spolků - http://csop.ecn.cz/pozemkovespolky/
  • Brtníky - Zdeněk Patzelt, z.patzelt@npcs.cz
  • Dobrá Voda u Pacova - Podblanicko, Lucie Daňková
  • Centrum Broumov - http://www.centrumbroumov.cz
  • Collegium pro arte angtiqua - http://www.collegium.cz
  • Společnost pro krajinu - http://www.prokrajinu.cz
  • Česká křesťanská akademie - ekologická sekce - http://www.omadeg.cz/cka/

    Výstavní činnost v centrální katolické knihovně

    Centrální katolická knihovna ve správě České křesťanské akademie pořádá již pátým rokem v předsálí knihovny arcibiskupskékho semináře výstavy týkající se významných postav křesťanského světa, duchovních témat či aktuálních událostí. V minulých letech byli připomenuti např. spisovatelé Václav Renč, Nina Svobodová, Jan Čep či novinář Alfréd Fuchs, teologové Ota Mádr a Adolf Kajpr ad. V roce 2003 představí knihovna život a dílo filosofky Boženy Komárkové, opata Anastázie Opaska, teologa Josefa Zvěřiny, spisovatelů Františka Křeliny, J.R.R. Tolkiena a hudebního skladatele O. A. Tichého. Na podzim uspořádá výstavu o Arcibiskupském jezuitském gymnáziu v Praze Bubenči, o persekuci ženských řeholí v 50. letech, v předvánočním čase vystaví kancionály a vánoční zpěvy z fondu svého hudebního oddělení.


    Eliška Kapounová


  • O Autorech

    Eliška Kapounová

    Služby Econnectu

    ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
    Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
    S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
    VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
    vytisknoutvytisknout
    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz