Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Láká Vás tanec, experiment, pohyb, tělo?

5. 2. 2003 - PRAHA [Econnect]

Malá inventura 2003
V rámci čtyřdenní přehlídky Malá inventura 2003 se v divadle Alfred ve dvoře představí jeho projekty z oblasti tanečního, pohybového a experimentálního divadla. Samotný název přehlídky poukazuje na pestrost mozaiky, kterou vybraná představení tvoří. Festival je rozdělen do dvou tematických částí SÓLA a TĚLO+. Jednotlivé projekty reprezentují specifické typy autorského nečinoherního divadla na kterém se podíleli i zahraniční umělci.

Svět očima mladých osamělých tanečníků
První část festivalu představí pod názvem SÓLA umění umělců solitérů. Ti jsou často současně režiséry, scénografy, light designéry nebo dramaturgy svých představení. Prvním sólistou je Vojta Štěcha s představením komiksová klauniáda Bliss, která figuruje v inventáři Alfreda od ledna 2002. Blissse nevyhne srovnání s druhým sólovým představením, kterým je Všechna jediná Adély Stodolové. Oba tvůrce spojuje nejen to, že jsou vrstevníci, ale i studium na Katedře nonverbálního divadla pražské HAMU. Obě sólová představení jsou vyjimečná inscenační kompaktností.

Taneční skupiny předvedou nejen své tělo
Druhá sekce přehlídky Tělo+ je určená pro taneční soubory. Představení kombinují lidské tělo s dalšími výrazovými prostředky hudbou, tancem, humorem. Tělo + hudba hraje důležitou roli v představeních inspirovaných mytologií Jeřábí tanec a Manu. V první části je hudba rovnocenný partnerem tělu. V druhé, kdy je živě hrána na scéně, tvoří prostředí, ve kterém se bytost Manu pohybuje. Pojetí samotného těla a hudby byly základním materiálem, z něhož obě představení vznikala.

Figures in a landscape nahlížejí novým způsobem na spojení tělo + tanec. Choreografie zpochybňuje obvyklé vnímání tance, prověřuje všední i nevšední možnosti lidského těla a pracuje také s jeho limity. Představení Šunt kombinuje tělo + humor. Poslední představení festivalové přehlídky dokazuje, že humor není výhradně slovesnou záležitostí. Vtipná podívaná na dva náruživé televizní diváky využívá některých prvků pantomimy, klaunérie i maňáskového divadla.


Rekapitulace ročního provozu proběhne od 6. do 9. února 2003.
PROGRAM

  • 6. 2. JEŘÁBÍ TANEC/MANU (Envoi) – 20h
  • 7. 2. VŠECHNA JEDINÁ (Adéla Stodolová) – 20h
  • 8. 2. FIGURES IN A LANDSCAPE (Pierre Nadaud) – 20h
  • 9. 2. BLISS (Vojta Švejda) – 19h
  • 9. 2. ŠUNT – (Komorní scéna městského divadla Krepsko) – 21h


    Tvůrčí skupiny:
    Skupina ENVOI vznikla v roce 1996 v Praze. Jednotliví členové zůstávají v anonymitě, skupina klade důraz na samotné dílo. ENVOI je prostorem pro zkoumání uměleckého pojetí skutečnosti. Je prostorem, který je společně sdílen. ENVOI je jednou divadelním představením, jindy knihou nebo obrazem. Skupina Envoi představí dvě tanečně hudební performance JEŘÁBÍ TANEC a MANU (premiéra červen 2002)

    Adéla Stodolová je absolventkou pražské konzervatoře moderního tance Duncan Centre, momentálně studuje na Katedře nonverbálního divadla pražské HAMU. Kromě taneční a pohybové průpravy má také zkušenosti z činohry: v divadle Rokoko hrála hlavní roli v Shakespearově tragédii Romeo a Julie, účinkovala v představeních v Ypsilonce a v divadle Komedie, jako choreografka spolupracovala s divadlem Na Zábradlí, jejím režijním debutem je představení Devět životů divadlla AHA z Lysé nad Labem.

    Pierre Nadaud je francouzský choreograf a tanečník. Ve Francii vystudoval filosofii na univerzitách v Paříži a Lyonu, v Čechách Katedru nonverbálního divadla na pražské HAMU. V České republice žije od roku 1998. Je členem mezinárodní divadelně improvizační skupiny Krepsko. Pierre Nadaud s choreografií pro pět tanečníků FIGURES IN A LANDSCAPE (premiéra duben 2002)

    Vojta Švejda vystudoval konzervatoř v Ostravě, v roce 2001 absolvoval na Katedře nonverbálního a komediálního divadla pražské HAMU u prof. Ctibora Turby a doc. Borice Hybnera. Byl členem divadla Alfred ve dvoře. Účinkoval v představeních Boris Pictus, Pohyblivý kabinet, Grotesky naboso. Hraje v představení Pasažér Skryté tvůrčí jednotky. Je zakládajícím členem mezinárodní divadelně improvizační skupiny Krepsko. Komorní scéna městského divadla Krepsko s představením ŠUNT (premiéra listopad 2002)

    KREPSKO vzniklo v Praze v roce 2001 jako mezinárodní improvizační těleso se stálým počtem účinkujících hráčů. Těží především z totální nesourodosti herců. Do stálé sestavy patří: Linea Happonen (fin), Petr Lorenc (cz), Vojta Švejda (cz), Žan Loose (chor), Pierre Nadaud (fr), Ondřej Lipovský (cz). Na své pravidelné improvizace si zve také hosty. Před rokem nazkoušelo Krepsko první neimprovizované představení Šutr v jogurtu (premiéra v divadle Alfred ve dvoře13. – 15. 3. 2002).


    O produkci MOTUS
    Občanské sdružení MOTUS (latinsky „pohyb“) vzniklo v roce 2001 za účelem obnovení provozu a umělecké činnosti v divadle Alfred ve dvoře. Hlavním cílem MOTUS o. s. je podpora rozvoje tvorby a uměleckých aktivit nezávislých umělců, především v oblasti nonverbálního divadla.< Tvůrcům poskytuje prostor, produkční zázemí pro tvorbu nových inscenací, zároveň se snaží pohybové a vizuální divadlo přiblížit divácké veřejnosti.

    Malá inventura 2002 je třetí přehlídkou divadla Alfred ve dvoře. Podzimní znovuotevření bylo zahájeno přehlídkou OPĚT V PROVOZU (1. do 16. listopadu 2001). V létních měsících probíhal LETNÍ PROVOZ.


    Eliška Kapounová

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


  • Související odkazy

    O Autorech

    Eliška Kapounová

    Služby Econnectu

    ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
    Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
    S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
    VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
    vytisknoutvytisknout
    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz