Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová šance pro Nové Heřminovy

28. 1. 2003 - PRAHA [Econnect]

Obec Nové Heřminovy na Bruntálsku, které již léta hrozí zatopení přehradou, má nyní novou šanci na zachování. Nová koncepce protipovodňové ochrany na území Moravskoslezského kraje, zpracovávaná na zakázku kraje Povodím Odry, totiž navrhuje zmenšit objem uvažované přehradní nádrže z 27,3 milionů metrů krychlových na pouhých 8,5 mil.

Takováto nádrž, jak uvádí studie, by postačovala k tomu, aby byl Krnov ochráněn před stoletou vodou. V situaci, kdy mnohé obce nemají ochranu ani před padesátiletou vodou se však tato ochrana Krnova zdá být dostatečnou.

Tento návrh vítají odpůrci plánované přehrady z řad občanů, neziskových organizací, obcí, odborných institucí a soukromých firem, kteří se v roce 2001 spojili ve sdružení Voda v krajině. Jeho předseda Ivo Dokoupil z Hnutí DUHA Jeseníky k tomu říká: "Vítáme změnu uvažování Povodí Odry, které po letech diskusí a po milionech státních prostředků proinvestovaných za studie zavádějící téma protipovodňové ochrany špatným směrem uznalo, že plánovaná velká nádrž v Nových Heřminovech je zbytečně megalomanská a ochrana obcí pod hrází by byla nadstandardní. Chránit obce před 500-letou vodou vysokými náklady a navíc v situaci, kdy povodeň v Čechách odhalila, že mnohá města a obce nejsou chráněna ani před dvacetiletou, ba mnohdy ani před pětiletou vodou, by bylo jistě sobecké a neefektivní."

Malá nádrž je dostatečná a umožňuje zachovat Nové Heřminovy. Nezávislí vodohospodáři ji proto navrhovali již dříve a je to krok správným směrem. Nyní by měly následovat úvahy o rozlivech v nivě řeky, o malých protipovodňových hrázích a o úpravách krajiny a všechna tato řešení spojit a využít jejich výhody. O tom podle Ivo Dokoupila nová koncepce Povodí Odry zatím bohužel neuvažuje. Přesto je zde díky novému návrhu větší šance v budoucnu tyto návrhy prosadit.

Plány vybudovat v Nových Heřminovech přehradu se datují už od roku 1911. Po povodni v červenci 1997 v rámci přípravy protipovodňových opatření pracovníci Povodí Odry vytáhli téměř osmdesát let starý projekt přehrady v Nových Heřminovech. Nyní by měla nádrž sloužit jako protipovodňová oproti původnímu záměru sloužit jako zásobárna pitné vody. Po námitkách ze strany občanů a občanských sdružení, že je přehrada předkládána jako jediné řešení, rozhodlo Ministerstvo zemědělství o vypracování studie "Možnosti retenčních úprav v povodí řeky Opavy", která se pokusila nalézt a posoudit další návrhy protipovodňové ochrany tohoto území a byla představena veřejnosti v lednu 2001. Na připomínky jak ze strany občanů a nevládních organizací, tak ze strany organizací státních k této studii nebylo reagováno.

V listopadu 2001 byly návrhy rozšířeny o studii zkapacitnění řeky Opavy přes město Krnov. Studie však opět posuzuje pouze jednu variantu protipovodňových opatření - vodní nádrž v Nových Heřminovech. Kombinací protipovodňových opatření se stručně zabývá analýza zpracovaná sdružením "Voda v krajině". Sdružení vzniklo v roce 2001 na konferenci Voda v krajině na základě přesvědčení že protipovodňovou ochranu obyvatel lze řešit nejen stavbami přehrad, ale především opatřeními v krajině.

O nynější nové studii proběhne ve čtvrtek 30.1.2003 veřejné projednání, kde bude představen její konečný návrh. Následovat bude připomínkové řízení, kde by se měly uplatnit všechny strany se svými připomínkami a návrhy.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz