Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomoc dětem žijícím v Grozném? Je možná

17. 1. 2003 - PRAHA [Econnect]

Obdobu "adopce na dálku" nabízí lidem, kteří chtějí pomoci dětem – sirotkům a polosirotkům, žijícím ve válkou zničeném Grozném v Čečensku, sdružení Česká katolická charita. Ve spolupráci s místní organizací Berkat (jejíž název by bylo možné přeložit jako milosrdenství) provozuje sdružení v Grozném denní stacionář pro padesát sirotků či polosirotků, založený novinářkou Petrou Procházkovou. Zároveň v Grozném fungují čtyři dětské školky – a právě pro děti z těchto školek hledá charita finanční pomoc.

"V hlavní městě Čečenska, v Grozném, zůstalo po několika letech války mnoho nezaopatřených dětí. Město je úplně zničeno, část obyvatel uprchla a žije za hranicemi země v uprchlických táborech, druhá část přežívá v troskách Grozného. Touto situací trpí především malé děti, kterým bychom tímto projektem chtěli pomoci," popisuje sdružení situaci ve válkou zničeném městě. Pracovníci charity v Grozném proto vyhledali budovy vhodné pro zřízení školek, zrekonstruovali je a vybavili veškerým potřebným zařízením.

Školky navštěvuje asi 250 dětí předškolního věku – pětkrát denně dostávají děti jídlo, hrají si pod dozorem vychovatelek, mají k dispozici video s pohádkami, jsou pod dohledem lékaře a k dispozici je i psychologická pomoc. Protože je kapacita školek omezená a nestačí zájmu, snaží se charita pomáhat alespoň těm nejpotřebnějším – děti ve školkách jsou často sirotci či polosirotci nebo pocházejí z mnohačetných nebo nefunkčních rodin. Pracovníci charity vybrali více než stovku dětí a sepsali jejich životní osudy do krátkého dotazníku, ve kterém je zaznamenána materiální situace dítěte, rodinné zázemí a zdravotní stav a u něhož je připojena také fotografie.

Pro děti vybrané ve spolupráci s vychovatelkami, s ředitelkami školek a s lékaři chce charita najít individuální dárce – příspěvek na jídlo konkrétního dítěte, případně na hygienické potřeby nebo léky, představuje částku 500 korun měsíčně, tedy 6 000 za rok. Za tuto finanční pomoc charita zprostředkuje kontakt na dálku s konkrétním dítětem, dárce obdrží fotografii dítěte a dvakrát ročně dostane například namalovaný obrázek – děti předškolního věku převážně ještě neumí psát. Charita se zavazuje udržovat kontakt s konkrétním dítětem po dobu dvou let (neopustí-li školku v kratší době). Finanční prostředky mohou jednotliví přispěvovatelé posílat na konto SČKCH u České Spořitelny 369 – 369369369/0800, variabilní symbol 126.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz