Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Povodní postižené Svobodné speciální škole v Praze pomůže Oskarovo kluziště

14. 1. 2003 - PRAHA [Econnect]

Škody, způsobené Svobodné speciální škole J. A. Komenského letními povodněmi, pomůže zmírnit částka ve výši 85 464 Kč vybraná v rámci projektu Oskarovo kluziště od 5. prosince 2002 až do 6. ledna roku 2003. Tato speciální škola integruje různé stupně a druhy postižení - těžší poruchy učení mentální postižení, kombinované vady, sociální problémy. Během povodní byla škola v interiérech zaplavena do výšky 95 cm a truhlářská a řezbářské dílna na pražské Kampě tak měla škody nejenom na interiérech, ale také přišla o většinu svého vybavení a materiálu.

V současnosti má škola J. A. Komenského 86 žáků – je jedinou školouv České republice, která na principech waldorfské pedagogiky pracuje s postiženými dětmi. Vyplavená dílna, využívaná sedmi desítkami žáků, bude moci být díky sbírce obnovena. "Nadační program Oskavalír ve spolupráci se společností Člověk v tísni pomohl i dalším školám - na opravu a rekonstrukci základních a středních škol v postižených regionech celkem 4,570 milionu korun," informovala Veronika Dvořáčková ze společnosti Člověk v tísni. Finanční pomoc byla rozdělena mezi deset škol ve čtyřech krajích; na každý kraj tak připadla přímá finanční pomoc ve výši 1,142 milionu korun.

Nadační projekt Oskavalír vznikl v srpnu 2002 jako okamžitá reakce na rozsáhlé škody způsobené povodněmi. Ve spolupráci s o.p.s. Člověk v tísni směřuje Oskavalír svou podporu k rekonstrukci a obnově základních a středních škol v postižených regionech. „Do projektu Oskavalír se v době uzávěrky sešlo celkem 24 žádostí o finanční pomoc ze čtyř povodněmi nejvíce postižených krajů České republiky. Tříčlenná výběrová komise při výběru kladla důraz jednak na potřebnost finančních prostředků při nápravě povodňových škod, dále na možnosti získání pomoci z jiných zdrojů a předpokládaný způsob využití finanční pomoci,“ uvedl ředitel společnosti Člověk v tísni Tomáš Pojar.

Školy využijí Oskavalírovu finanční pomoc zejména na vybavení poškozených tříd, odborných učeben, laboratoří, tělocvičen, ale i na sanace škod a stavební práce. „Přízemní část budovy je stále bez vnitřních omítek, učíme pouze v horních patrech. Peníze použijeme na nábytek a pomůcky. Část dostane i speciální pedagogické centrum zaměřené na děti s lékařskou diagnózou autismus,“ upřesnila ředitelka jedné z poškozených škol - Speciální školy v Českých Budějovicích - Božena Coufalová. „Voda nám zatopila všechny suterénní prostory, takže peníze z Oskavalíra půjdou zejména na stavební práce,“ přiblížil osud darovaného příspěvku ředitel děčínské školy Zdeněk Volf. „Věříme, že finanční prostředky z programu Oskavalír pomohou školám rychle řešit akutní problémy, které jim povodně napáchaly,“ uvedla ředitelka společnosti Český mobil Karla Stephens.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz