Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zemřela Elena Lacková - romská spisovatelka a buditelka

13. 1. 2003 - PRAHA [Romano Hangos]

Ve věku nedožitých 83 let zemřela ve středu 1. ledna v domově důchodců v Košicích romská spisovatelka Elena Lacková. Tato žena, narozená ve Veľkém Šariši, dokázala svým talentem, pílí a cílevědomostí stát se příkladem mnoha romským osobnostem. Elenu Lackovou označila za svůj vzor a učitelku nejen zakladatelka moderní české romistiky Milena Hübschmannová, ale také prezident Mezinárodní romské unie Emil Ščuka. Na něj jako žáka základní školy zapůsobilo jako zjevení, když si přečetl, že Elena Lacková promovala na Univerzitě Karlově. To bylo počátkem 70. let, Lacková již byla tenkrát babičkou – bylo jí 39 let. Vyjmenovat, komu všemu byla Elena Lacková vzorem, je zřejmě nemožné. Jedním z nich byl i její synovec – básník Emil Cina.

Svou úctu spisovatelce vyjádřil i prof. Miroslav Dědič, který po válce zakládal školu pro Romy, kteří se přistěhovali do českého pohraničí. "Elena Lacková je romská národní buditelka, jako byly českými buditelkami Božena Němcová či Karolína Světlá. Rozdíl je v tom, že ona měla daleko těžší život," uvedl. O těžkém životě Eleny Lackové svědčí i kniha, která právě vyšla v nakladatelství Fortuna – Romský holocaust v povídkách Eleny Lackové. Ani v těžkých podmínkách, kdy Hlinkovi gardisté vyhnali šarišské Romy do lesa, však autorku láska k literatuře neopouštěla. Opravdovou proslulost ji po válce přinesla divadelní hra Hořící cikánský tábor a kočovné romské divadlo, které založila. Úspěch slavila nejen na Slovensku, ale i v Čechách.

Ani proslulost však neuchránila Elenu Lackovou před nemilostí mocných. V sedmdesátých letech se její angažovanost a snaha o povznesení romského národa komunistům příliš nelíbila. Elena Lacková však chtěla dokončit svá studia na Univerzitě Karlově. Vyrazila proto prodávat na poutě různá cingrlátka, aby si vydělala na cesty do Prahy. Stala se první Romkou, která tuto školu vystudovala.

Význam Eleny Lackové neuznávají jenom Romové a jejich přátelé, ale také slovenská vláda. Spisovatelce byl udělen Řád Ľudovíta Štúra. Právě tohoto představitele slovenského národního obrození označila za svůj velký životní vzor. O tom, že je významnou osobností romského obrození, svědčí její dílo, ale i způsob jejího myšlení. „Ať vidí majorita, ať vidí ostatní národnosti, že Rom je člověk," poznamenala Elena Lacková.


Elena Lacková a literatura:
Elena Lacková je autorkou vzpomínek Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou, kde velmi poutavě a s nadhledem líčí svůj životní příběh. Vzpomínky vznikly díky romistce Mileně Hübschmannové, která zaznamenala vyprávění Eleny Lackové v romštině a poté je přeložila do češtiny. Tak vznikla kniha mimořádné hodnoty, která zaujme zejména autentičností vyprávění. Knihu vydalo pražské nakladatelstvi Triáda. Elena Lacková je také autorkou povídek a rozhlasové hry Žužika a první divadelní romské hry v bývalém Československu.


Roman Růžička

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 1. 2003

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz