Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnští zastupitelé dostali knihu o dopravě

9. 1. 2003 - BRNO [Econnect]

Členové Zastupitelstva města Brna dnes dostali od Českého a Slovenského dopravního klubu knihu Město, prostor, doprava. Publikace je složena z 250 komentovaných fotografií z 9 evropských měst, z nichž Lipsko, Stuttgart a Utrecht jsou oficiálními partnery města Brna. Smyslem knihy je především názornou formou upozornit na dobré i na špatné zkušenosti s řešením veřejného prostoru ve městech, zejména s ohledem na rozdělení uličního prostoru a bezpečnost dopravy v souvislosti se stále rostoucím počtem aut.

Čtenář se může také seznámit s tím, jak řeší dopravu v Bruselu, Budapešti, Karlsruhe, Rotterdamu, Tilburgu a ve Vídni. Volba měst byla dána především některými jejich zvláštnostmi či zajímavostmi. Například jediné východoevropské město v knize – Bupapešť – má lázeňské zóny bez aut a podporuje zrychlování tramvajové dopravy ve městě oddělováním tramvajových pásů od vozovky kamennými polokoulemi, německé Karlsruhe je zase unikátním systémem lehkých příměstských vlaků, které jsou schopny jezdit i po tramvajových tratích v ulicích, Vídeň lze obdivovat za velkou podporou cyklistické dopravy v posledních letech atd.

„Komentáře k jednotlivým fotografiím jsem psal z pozice nemotorizovaného uživatele ulic, který je v uličním prostoru nejzranitelnější a motorová doprava nejvíce útočí na jeho životní prostor – chodníky a cyklopruhy,” vysvětluje záměr knihy její autor Martin Robeš z ČS dopravního klubu. „Věřím, že se zastupitelé při svém rozhodování budou inspirovat uvedenými pozitivními příklady ze zahraničí a že se stále více z nich bude objevovat i v Brně,“ doufá Robeš a dodává: „mnoho z opatření v knize lze realizovat levně a snadno, je to jen otázkou politické vůle.“

Nová obsáhlá databáze článků o dopravě

Od začátku roku je na internetových stránkách Dopravního klubu zpřístupněna obsáhlá databáze článků týkajících se vlivu dopravy na životní prostředí. Databáze obsahující i rešerše čerpá z více než stovky českých i zahraničních zdrojů a umožňuje snadné vyhledávání potřebných informací, jež jsou zařazeny do více než pěti desítek tematických skupin (kategorií). Webové stránky Dopravního klubu také nabízí podrobný seznam internetových odkazů týkajících se dopravy.

Český a Slovenský dopravní klub vznikl v Brně v květnu 1991 a zabývá se především dopravním poradenstvím pro občany a různé instituce a podporou ekologicky šetrné dopravní politiky vydáváním publikací, vytvářením speciální internetové databáze článků o dopravě, zpracováváním odborných studií a stanovisek, pořádáním konferencí a seminářů apod.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz