Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé bez domova naposled oslaví Vánoce v centru v Bolzanově ulici

23. 12. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Štědrý den tradičně oslaví pražští bezdomovci v centru sdružení Naděje v Bolzanově ulici. Jeho pracovníci připraví slavnostní menu pro 240 lidí bez domova. Budou to poslední Vánoce v tomto centru. Koncem května příštího roku se totiž Naděje bude muset odstěhovat do jiných prostor, řekl ČTK vedoucí střediska Ladislav Varga.

Středisko se mělo původně stěhovat už koncem roku, ale vedení Naděje se podařilo vyjednat s novým majitelem odklad. "Na pořízení nové nemovitosti máme již přislíbené finanční prostředky z magistrátu a ministerstva," řekla ČTK oblastní ředitelka Naděje Petra Lakatošová. Před dvěma dny vypsali výběrové řízení, žádné konkrétní přihlášky ještě nemají. "Předpokládáme ale, že do května jednání o novém prostoru dobře dopadnou," dodal Varga.

Centrum denní péče v Bolzanově ulici, zřejmě nejznámější v Praze, funguje u Hlavního nádraží od roku 1992. Od té doby se do něj přišlo najíst či vysprchovat na 14.000 bezdomovců nejen z hlavního města, ale i z ostatních krajů a z ciziny. Do jídelny Naděje se vejde asi 80 lidí, na Štědrý den se zde vystřídají tři skupiny bezdomovců.

První zasednou ke stolům v poledne, další se budou střídat po dvou hodinách. Nabídka bude tradičně vánoční. V Naději budou servírovat polévku a salát. Varga ještě nevěděl, zde bude k salátu ryba či kuřecí řízek. "To záleží na sponzorech," konstatoval.

Kromě centra denní péče u hlavního nádraží Naděje v Praze provozuje čtyři azylové domy a dvě noclehárny. Zájemci, z nichž zhruba 85 procent tvoří muži, v nich platí od 20 do 60 korun za noc. Lůžek je však v hlavním městě stále nedostatek: na přibližně 5000 místních bezdomovců jich u všech charitativních sdružení dohromady připadá necelých 700.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 12. 2005

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz