Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé mohou dát vánoční nadílku uprchlíkům ze Zastávky

17. 12. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Hračky, výtvarné potřeby, knihy a časopisy pro malé i velké – nejlépe v českém, ruském nebo anglickém jazyce – před Vánocemi shromažďuje brněnská pobočka Amnesty International. Na své poslední předvánoční filmové projekci, která se uskuteční v úterý 17. prosince od 18.00 na Fakultě sociálních studií a nabídne zájemcům film Koyaanisqatsi, chtějí aktivisté získat dary pro obyvatele uprchlického tábora v Zastávce u Brna. "V loňském roce měla sbírka pořádaná ve stejnou dobu velký úspěch, lidé přinesli jak knížky, tak i hračky a potřeby na kreslení pro děti," říká Lubor Kysučan z brněnské skupiny AI.

Umělecký dokument beze slov Koyaanisqatsi režiséra Godfreye Reggia, jež bude během večera představen, je součástí trilogie, pojednávající o stavu našeho světa – snímek je úvahou o současné civilizaci ohrožující řád života na Zemi. Film, v němž hraje mimo jiné velkou roli minimalistická hudba Philipa Glasse, vypráví o "světě, nad jehož bohatstvím a krásou se tají dech, ale také o planetě, kterou lidé ničí a mění k obrazu svému, o šíleném tempu civilizace a stereotypu života".

Právě předvánoční projekcí, která navazuje na cyklus filmů o lidských právech realizovaný na brněnské Fakultě sociálních studií, chtějí aktivisté upozornit na situaci lidí, kteří jsou nuceni žít mimo domov jako uprchlíci. "Podle své úvahy každý může přinést dárky a zpříjemnit tak Vánoce lidem z uprchlického tábora," dodává Lubor Kysučan.

Azylové středisko v Zastávce u Brna, kam "vánoční nadílka" bude směřovat, vzniklo už v roce 1990 jako první přijímací a pobytové uprchlické zařízení na území tehdejší ČSFR; od roku 1991 pak začalo fungovat jako pobytové prvoinstanční zařízení, kam přicházejí účastníci řízení z přijímacích azylových zařízení. V době vzniku do tábora přicházeli hlavně žadatelé o azyl z Rumunska, Bulharska a zemí bývalého Sovětského svazu, v současnosti převažují lidé z Afghánistánu, Pákistánu a Srí Lanky a republik bývalého Sovětského svazu. Středisko je schopno zabezpečit ubytování až 350 osobám.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
Související odkazy
  • AI Brno
  • O Autorech

    Jana Sobotková

    Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz