Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obránci lidských práv kritizují Itálii, že deportovala syrské exulanty

10. 12. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Čtyřiačtyřicetiletý inženýr Muhammad Sa'id al-Sakhri, jeho jedenatřicetiletá žena Maysun Lababidi a čtyři děti ve věku od dvou do jedenácti let byli koncem listopadu násilně vráceni z Itálie do své původní vlasti. Od 28. listopadu, kdy italské úřady rodinu vrátily zpět do Sýrie, nemají příbuzní o těchto šesti lidech žádné zprávy. Obránci lidských práv z celého světa proto z obav, že zadržení bez možnosti kontaktu s vnějším světem mohou být v některém z výslechových center v Damašku, kde je mučení zadržených běžnou rutinou, vyzývají italské i syrské úřady k okamžitému řešení situace.

Oba rodiče a jejich děti – dcery Rudina, Marwa a Ragda a syn Muhammad – přicestovali do Itálie 23. listopadu. Na milánské letiště přiletěli z iráckého Baghdádu, kde rodina žila v exilu více než jedenáct let. Po příletu do Itálie rodina požádala o politický azyl a podle jejich právníka, kterému byl k rodině odepřen přístup, italští úředníci odmítli samotný azylový pohovor a nebyli ochotni se žádostí zabývat. Rodinu po pěti dnech v Itálii deportovali do Sýrie.

Obránci lidských práv upozorňují, že vzhledem k jeho opozičním názorům může být Muhammad Sa'id al-Sakhri vystaven mučení nebo jinému nelidskému zacházení. Již v minulosti – v roce 1982 – byl trestán za členství v nepovolené Muslimské organizaci bratrství, jejíž ozbrojená frakce byla koncem sedmdesátých a v osmdesátých letech spojována s násilnými konfrontacemi se syrskými bezpečnostními složkami. Členové syrské opozice, kteří se– ať už dobrovolně, anebo nuceně – vracejí domů, se vystavují riziku uvěznění, mučení či špatného zacházení. Jeden z bývalých členů Muslimské organizace bratrství, který se z exilu do Sýrie vrátil dobrovolně, zemřel ve vazbě.

Násilné vrácení šestičlenné rodiny do Sýrie považují mezinárodní organizace pro lidská práva, mezi nimi Amnesty International, za odporující mezinárodním konvencím, ke kterým Itálie přistoupila a podle kterých musí bez výjimky každému zajistit řádné azylové řízení a zároveň nesmí uprchlíka vrátit do země, kde by mohla být v ohrožení jeho svoboda či život. Sýrie je pak členem Mezinárodní úmluvy o občanských a politických právech, která zakazuje mučení a kruté, nelidské či ponižující zacházení nebo trestání. Organizace proto apelují na veřejnost, aby se obrátila dopisy či jinou formou jak na italské, tak na syrské úřady. Arabsky, anglicky, italsky nebo i ve vlastním jazyce je podle nich třeba vyjádřit zájem o případ rodiny, které jsou odpírána práva daná mezinárodními úmluvami – potřebné podrobnosti i kontaktní údaje jsou k dispozici v sekci urgentních apelů webu AI.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz