Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Osud povodňové sbírky Člověka v tísni

9. 12. 2002 - PRAHA [Econnect]

V úterý třetího prosince uspořádala společnost Člověk v tísni na pražském magistrátu tiskovou konferenci, na které její zástupci informovali o způsobu využití finančních prostředků shromážděných prostřednictvím tzv. povodňové sbírky. Za Člověka v tísni se konference zúčastnil Šimon Pánek, koordinátor pomoci domácnostem Luboš Vyhnálek a Ester Lauferova za kontaktní centrum v povodněmi postiženém pražském Karlíně. Na konferenci promluvil rovněž Jan Hartl, ředitel agentury STEM, která se společností Člověk v tísni na programu pomoci povodněmi postiženým domácnostech spolupracovala.

Na kontě SOS povodně se k začátku prosince sešlo více než 205 milionů korun. Cílová pracovní částka, se kterou Člověk v tísni pracuje je přitom 250 milionů korun. Realizátoři pomoci předem rozdělili pomoc do tří „programů“. Prvním a nejurgentnějším je pomoc postiženým domácnostem, dále jde o Projekty veřejného zájmu a Malé projekty (individuální pomoc nepřesahující 10 000 Kč).

V rámci nejrozsáhlejšího programu pomoci domácnostem vyslala společnost krátce po povodních 130 vyškolených tazatelů do 117 nejvíce poškozených měst a obcí, aby tam shromáždili informace o rozsahu škod v jednotlivých domácnostech. Ve snaze předejít neúčelnému rozdělení prostředků, kterých se ve veřejných sbírkách sešlo velké množství, posuzovali tazatelé situaci na základě řady ukazatelů. Výsledná doporučení na finanční (či jinou) podporu pak byla učiněna na základě subjektivních výpovědí obětí povodní v kombinaci s pozorováními tazatelů, posudky starostů měst a obcí a také výpovědmi sousedů postižených. Ke zpracování tak široké škály údajů byl ve spolupráci s agenturou STEM vypracován dotazník, do kterého jsou výpovědi a pozorování zanášeny a který umožní jejich vyhodnocení už v konkrétních částkách finanční podpory.

Posuzování škod a program finanční podpory stále probíhá, k 1.prosinci bylo nicméně takto “zpracováno” 640 domácností, kterým byla poskytnuta podpora ve výši 19 miliónů Korun.

Program pomoci obětem letošních záplav je unikátní nejem rozsahem finančních pomoci shromážděné a přerozdělené neziskovou organizací, ale především právě pozorností, která byla věnována vypracování metodiky účelného rozdělení pomoci.

Společnost Člověk v tísni vydala podrobý bulletin popisující její aktivity související s letošními povodněmi a způsob využití prostředků shromážděných prostřednictvím veřejných sbírek.


Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz