Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty udělí poprvé cenu za lidská práva

9. 12. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Poprvé při příležitosti Světového dne lidských práv, připomínaného každoročně 10. prosince, udělí letos česká pobočka Amnesty International (AI) cenu za mimořádný přínos k boji za lidská práva. Prvním, kdo ocenění v České republice obdrží, bude prezident Václav Havel, který podle AI sjednocuje jak myslitelskou snahu ukázat "moc bezmocných", tak osobní příklad odvahy bojovat za práva a lidskou důstojnost všech. "Velice si vážím práce Amnesty International, s níž jsem se poprvé setkal před třiceti lety. Velmi pomohla i zápasu za lepší podmínky v naší zemi, a mně osobně v dobách, kdy jsem byl ve vězení," vyzdvihl již dříve Havel úsilí AI.

Slavnostního večera, který se uskuteční v úterý 10. prosince v pražském Divadle Na Fidlovačce, se prezident dle slov svého mluvčího Ladislava Špačka nezúčastní; ocenění vytvořené designerem Bořkem Šípkem za něj převezme jeho manželka Dagmar. Večer symbolicky zahájí muzikál Kabaret, přibližující plíživý nástup totalitní moci, která destruuje lidskou svobodu. "Akce má být poděkováním všem, jimž není problematika lidských práv lhostejná. Pozvání přijali zástupci humanitárních a neziskových organizací i představitelé české i zahraniční politické scény. Vedle prezidenta Václava Havla s chotí pozvání obdrželi například předseda Senátu Parlamentu ČR Petr Pithart, předseda PS Parlamentu ČR Lubomír Zaorálek, ministr kultury Pavel Dostál i ambasadoři v ČR," uvedla mluvčí AI Michaela Sabová.

V souvislosti s dnem lidských práv se však aktivity Amnesty International neomezí pouze na Prahu, řadu akcí připravily i regionální skupiny AI v České republice. Brněnská skupina pořádá ve dnech 9. - 10. prosince ve spolupráci se Společností Člověk v tísni při ČT filmový minifestival o dodržování lidských práv v Rusku a v zemích bývalého Svazu nezávislých států - právě na tuto problematiku je totiž zaměřena celosvětová kampaň AI pro následující rok. V brněnské kavárně Podivný Hamlet tak budou během dvou dnů veřejnosti nabídnuty dokumentární filmy Babického Válka, Děti války, Soldát a Karabach deset let poté, kromě toho až do 12. ledna v divadle Husa na provázku potrvá fotografická výstava Rusko – spravedlnost pro všechny. Den lidských práv připomene v Brně také úterní program filmového klubu Fléda pásmem dokumentů Očima žen – klub divákům nabídne dokument o přežití čtveřice bosenských žen Ať žijí ženy a snímek o ženské obřízce v afrických zemích Znamení.

K desátému prosinci zahajuje svoji činnost také plzeňská skupina Amnesty International, která ve spolupráci s klubem Santan pořádá benefiční koncert jazzové skupiny Eggnoise (Praha). V hlavním městě bude program k Mezinárodnímu dni lidských práv pokračovat i následující víkend - pobočky Amnesty International po celém světě se právě v těchto dnech snaží upozorňovat na porušování lidských práv prostřednictvím podpisových akcí, které probíhají non-stop v kavárnách snad všech světových metropolí. Podpořit svým podpisem vězně svědomí mohou přijít zájemci v sobotu 14. prosince a neděli 15. prosince do pražské kavárny Slávie na Národní třídě, kde budou k dispozici podpisové archy, kterými bude následně AI apelovat na orgány státní moci příslušných zemí.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz