Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ruská federace: Amnesty požaduje okamžité propuštění novináře

6. 12. 2002 - PRAHA [Econnect]

Okamžité zproštění obžaloby a propuštění novináře a ekologického aktivisty Grigoryho Paska, který je v současné době ve výkonu čtyřletého trestu za velezradu, požaduje po ruské vládě organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). „Fakt, že byl Grigory Pasko odsouzen a je stále vězněn za uplatňování svého základního lidského práva na svobodu projevu, je jen dalším příkladem odmítání spravedlnosti, které se stává osudem dalších obětí porušování lidských práv v Rusku,“ uvádí AI.

Reportér Grigory Pasko byl poprvé uvězněn v roce 1997 – důvodem bylo postoupení údajně citlivých materiálů japonským médiím. Pasko v roce 1993 natočil ruský tanker shazující radioaktivní odpad a munici do Japonského moře. Hrozbu životnímu prostředí, jejíž původcem jsou ruské lodě, ukázal jak ve svém filmu, tak v sérii novinových článků. Upozornil také na korupci panující v rozkládající se ruské Pacifické flotile a informace předal japonským novinářům. Po Paskově zadržení se ozvaly ruské i mezinárodní lidskoprávní organizace, po jejichž protestech byl v roce 1999 zproštěn všech obvinění ze špionáže. Soud jej odsoudil k nižšímu trestu a následně v amnestii propustil. V prosinci 2001 však Vojenský soud ve Vladivostoku Paska odsoudil ke čtyřletému trestu za velezradu a špionáž.

Amnesty International adoptovala Grigoryho Paska jako vězně svědomí – prosazoval své právo na svobodu vyjádření svého nenásilného přesvědčení. Amnesty připomíná jeho případ mimo jiné kvůli blížícímu se Světovému dni lidských práv, připomínanému desátého prosince – organizace věří, že mezinárodní akce jejích členů ve 140 zemích světa může napomoci k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění vězněného novináře. „Mezinárodní nátlak byl v prvním procesu proti Paskovi rozhodující. Nové úsilí lidskoprávních organizací může nyní vyústit v jeho propuštění. Jsem si jist, že Evropský soud pro lidská práva se případem bude zabývat a jeho rozhodnutí bude pro ruský justiční systém ostudou,“ uvedl ruský lidskoprávní aktivista Alexej Šimonov.

Informace, které Grigory Pasko zveřejnil, podle Amnesty nepředstavovaly pro ruskou národní bezpečnost žádnou hrozbu, a tudíž by neměl být za takový přečin vůbec vězněn. Důvody jeho zadržování jsou tak výhradně politické. Organizace Ruskou federaci vyzývá, aby v souladu se svými mezinárodními závazky chránila lidská práva tak, jak jsou uvedena ve Všeobecné deklaraci lidských práv. „Bezodkladným propuštěním Grigoryho Paska by ruská vláda dokázala své odhodlání podporovat a chránit základní lidská práva pro všechny,“ tvrdí Amnesty.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz