Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolníci v Beskydech hlídají vzácné šelmy

3. 12. 2002 - BESKYDY [Econnect/ Hnutí Duha]

Podobně jako minulé zimy budou také letos skupinky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí DUHA, Sdružení Beskydčan a Českého svazu ochránců přírody monitorovat terén v Beskydech, kde se vyskytují chráněné šelmy: vlci, rysi a medvědi. Svojí přítomností mají odradit myslivce od ilegálního lovu šelem a zároveň vyhledávat nástrahy, které lovci na vzácná zvířata připravují.

Ilegální lov je hlavní překážkou obnovení populací ohrožených šelem, jež se sem v posledních letech vracejí ze Slovenska. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu osob, které v regionu případné pytláctví sledují, může sehrát preventivní roli.

V minulých letech hlídky získaly podrobné informace o pohybu vzácných zvířat v Beskydech a především nalezly a zajistily zničení řady újedí - návnad, na které myslivci vzácné šelmy loví. Několikaletý projekt přináší výsledky, neboť letos se vlkům v Beskydech podařilo vyvést mladé.

Pytlačení ale zcela neskončilo. Před deseti dny nedaleko obce Krásná uhynula na následky postřelení rysice. Hnutí DUHA proto hlídky, které se doposud zaměřovaly na centrální Beskydy, rozšiřuje do dalších míst, kde dochází k lovu: okolí Jablunkova a oblasti Makyty v Javorníkách.

Šíření šelem je důležité pro udržení únosné výše populací spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci spásáním semenáčků poškozují především listnaté lesy a brání jejich přirozené obnově.

Podle Miroslava Kutala z Hnutí DUHA je projekt skutečně úspěšný také proto, že přibývá lidí se zájmem o spolupráci. Organizátor proto může posílit hlídky a pokrývat také místa mimo centrální Beskydy. Dobrovolníci, kteří mohou pracovat třeba i jen jeden víkend, dostávají speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz