Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Motýlek 2002: handicapované děti se vyjádřily zpěvem, tancem a divadlem

26. 11. 2002 - KOPŘIVNICE [Econnect]

Děti a pracovníci ze Speciální mateřské a pomocné školy – dětského centra v Kopřivnici – letos už pošesté spolu s handicapovanými dětmi z celé republiky sdělovali své myšlenky, city a přání tancem, divadlem a písní. foto Hana Braunová Šestý ročník přehlídky tance, zpěvu a dramatické tvorby handicapovaných dětí z celé České republiky "Motýlek 2002" se uskutečnil ve dnech 8. a 9. listopadu v sále kopřivnického kulturního domu. Na přehlídku přijelo téměř čtyři sta dětí – přihlásily se více než tři desítky zařízení pečujících o postižené děti. Malá skupinka přijela i z polského partnerského města Myszkow.

Program přehlídky byl podobný uplynulým ročníkům: v pátek a v sobotu dopoledne probíhaly prostorové zkoušky, během nichž se děti seznamovaly s jevištěm, a ty děti, které zrovna nezkoušely, se mohly zúčastnit v pátek kreativních dílen a v sobotu soutěží, případně si prohlédnout Muzeum Tatry. Samotný čtyřhodinový galaprogram vypukl v sobotu ve čtrnáct hodin – diváky čekala hudba, divadlo a hlavně taneční vystoupení: pohybem se postižené děti mohou vyjádřit nejlépe. Na závěr dostaly děti ze všech zařízení ceny od sponzorů a jako každý rok byla i letos tečkou za přehlídkou báseň o motýlkovi v podání Petra Sivka.

Mít život rád
Motýlku, počkej, nespěchej
zastav se jenom na chviličku
květinky počkají.
Chtěl bych mít křídla,
tak jako ty
půjč mi je na chvilinku,
jenom co obletím svět.
Počkej! - Uletěl,
já zůstat musím.
Tiše, jen u plůtku světa státi smím,
mnohým se nelíbím, k smíchu jsem jim.
Nikdo se neptá, zda bych vzlétnout chtěl,
ví to jen paprsek zlatý.
Hle, nad hlavou mi svítí,
tak k čemu ten smutek.
Je to poznat, když pláče ptáček?
Není to poznat.
Když něco bolí, zapřu i pláč,
a když se raduji, -
ptáček píská a vzduchem chce letět
do všech světových stran.
Je třeba žít,
i když náš život jiný je.
Svou píseň zpívat taky chcem
a hlavní je, na světě nefňukat,
umět se smát -
a pak to hlavní -
mít život rád.

Doprovodný program pro děti byl velmi bohatý. V pátek odpoledne a v sobotu dopoledne probíhaly prostorové zkoušky jednotlivých vystoupení, aby si děti mohly zvyknout na prostor jeviště a osvětlení. Většina z nich podle organizátorů neměla "s prkny, co znamenají svět" problémy - tři čtvrtiny z nich se už někdy Motýlka zúčastnily. Hlavně barevné motýlky podle své fantazie vytvářely děti pomocí tiskátek z různých přírodních materiálů a pastelek v dílně hravého tiskání; v dílně plné tvořivosti si pak děti hrály s těstem: ani tak nešlo o konkrétní výrobky, ale o maximální možné uvolnění a radost z toho, že si děti mohou hrát a tvořit. Těsto bylo voňavé, barevné a příjemné na omak.

Na sobotní dopoledne připravil Dům dětí a mládeže Kopřivnice pro děti převážně manuální soutěže. Děti také mohly absolvovat prohlídku Muzea Tatry – ta byla zážitkem jak pro děti, tak pro jejich vychovatele. V sobotu během přestávky hlavního programu proběhla vernisáž fotografií a portrétů dětí, které se zúčastnily dílny tvoření, a jejich výrobků. Večerní program pak zahájil svým vystoupením Václav Upír Krejčí, na jehož vystoupení plynule navázala dětmi oblíbená diskotéka. Průběh večera zpestřily svými tanečními kreacemi dívky z ZUŠ Zdeňka Buriana a kromě nich Pavel Janák coby Michael Jackson, s TS Efekt a TS FREAK DANCE.

foto Hana Braunová Historie "Motýlka" sahá do roku 1997, kdy se v květnu uskutečnila stejnojmenná taneční soutěž handicapovaných dětí: na tomto "nultém" ročníku se setkala dětská centra pouze z Kopřivnice, Nového Jičína a Frenštátu pod Radhoštěm a každé zařízení se představilo s krátkým tanečním vystoupením. Protože děti akci velmi ocenily, ještě v prosinci téhož roku organizátoři uspořádali I. ročník přehlídky Motýlek – tentokrát už ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici, kde vystoupilo v taneční, pěvecké a dramatické soutěži přibližně sto padesát dětí z celé severní a jižní Moravy. O rok později, v listopadu 1998, se pro velký zájem handicapovaných dětí z celé republiky musela přehlídka rozdělit do dvou dnů – první zahrnoval plno soutěží pro děti, taneční vystoupení okolních souborů, zábavný program a večerní diskotéku, sobota už patřila samotným dětem a jejich celoroční přípravě na tuto akci.

S mottem "Ve velké duši je všechno velké" uskutečněný třetí ročník přivítal už asi 350 dětí a velký počet účastníků zaznamenal i následující ročník, tentokrát s heslem "Život bez lásky nedává smysl". Loňský pátý ročník byl "Motýlkem pro štěstí...": na den před soutěžemi byl pro děti připraven bohatý program – účinkující a jejich kamarádi měli možnost jít na výstavu „Betlému“ do Katolického domu v Kopřivnici, projít si Technické muzeum Tatry, anebo se zúčastnit kreativní dílny na téma „Zahrada“, která se uskutečnila v Kulturním domě. foto Hana Braunová Z výrobků, které děti utvořily z různých materiálů, se přes noc zrodila krásná výstava, která byla slavnostně otevřena o přestávce hlavního programu. V sobotních soutěžích se pak představilo na 300 účinkujících z pětadvaceti zařízení z celé Moravy a části Čech.

Přehlídku Motýlek 2002 uspořádaly Dětské centrum Kopřivnice, Občanské sdružení při DC Kopřivnice a firma LUDVÍK MORAVIA s.r.o. Účastníky byly Dětské Centrum Kopřivnice; Ústav sociální péče „KOPRETINA“ Vlčovice; Ústav sociální péče KLÍČ Olomouc; Ústav sociální péče pro mentálně postižené děti a mládež Přerov; Ústav sociální péče pro mládež s denním a týdenním pobytem Tichá; Speciální školy a školská zařízení pro sluchově postižené Brno; Gymnázium Myszkow – Polsko; ÚSP pro mentálně postižené ženy Nová Horka; Církevní pomocná škola pro žáky s více vadami FOIBÉ; Speciální školy pro sluch. postižené a pro děti s vadami řeči Kyjov; Zvláštní a pomocná škola Opava; Ústav sociální péče Nové Zámky; Speciální škola a zařízení pro sluchově postižené Ostrava – Poruba; Ústav sociální péče pro mládež Kunovice; Speciální škola pro žáky s více vadami Kopřivnice; Soukromá základní umělecká škola Mgr. Radmily Chmelové Brno; Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež Bohumín; Ústav sociální péče pro mládež Jeseník; Ústav sociální péče pro mládež Ostravice; Speciální škola pro žáky s více vadami Nový Jičín; Warsztat Terapii Zajeciowej w Glucholazach Polska; Škola života Nový Jičín; Naděje Otrokovice; Dětský domov a speciální školy Čechy pod Kosířem; Ústav sociální péče pro postiženou mládež Město Albrechtice; Charitativní domov pro postižené děti a mládež Rychnov nad Kněžnou a Ústav sociální péče MARIANUM Opava.

foto Hana Braunová Organizátoři by rádi vyjádřili své poděkování dárcům. Mediálním sponzorem přehlídky Motýlek byl ČESKÝ ROZHLAS Ostrava, přehlídka se konala za finanční podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury ČR a Města Kopřivnice. Přehlídku dále podpořili: FAVEA spol. s r.o.; Pekárna Bartošovice - Jaroslava Kojetínská; FOTO MORAVA s.r.o.; ZEMAN ART s.r.o.; Velkoobchod TOYS ŠEDÝ; PRINTO s.r.o.; BELISA ADVERTISING; Drogerie VO a.s. Nový Jičín; BAL MAT, pan Boháč; Cestovní kancelář AGENTURA FOX s.r.o.; Zahradnické centrum Bártek Jiří; KON - KYS Mořkov; Městské inženýrské sítě Studénka a.s.; Základní škola Dr. M. Horákové Kopřivnice; KOTOUČ ŠTRAMBERK spol. s.r.o.; Pavel Houšťava; Jarmila Indruchová; Miroslav Hofmann; Inf. Josef Jalůvka; Ing. Alena Jamrišková; Drogerie BETY - Alžběta Verbíková; MÓDNÍ SALON - Irena Dejová-Lípová; Restaurace Ameršek Stanislav s.r.o. Poděkování organizátorů patří Firmě Chroměčka - restaurace Buřinka; VOŠ, SPŠ, OA Kopřivnice; rodině Ing. Chau Hoanga; skautům z Kopřivnice; Domu dětí a mládeže Kopřivnice; Agentuře J. Dospívové - Opava; loutkovému souboru Rolnička; půjčovně kostýmů Kašpárek - Janě Vašicové; ZUŠ Zdeňka Buriana - paní uč. Vraspírové; Pavlu Janákovi a TS Efekt; TS FREAK DANCE; maminkám ze Štramberka - Bařin; základním školám v Kopřivnici; SOU Odry - Kadeřnictví; paní Ivě Marákové; Ondřejovi Galiovi a Kateřině; a ostatním sponzorům a pomocníkům.

fotografie použity za laskavého svolení
autorky Hany Braunové


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 3. 2015

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz