Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha požadovalo jasné stanovisko k dovozu odpadů

22. 12. 2005
[Radio Praha] -


Ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha ve čtvrtek protestovali před ministerstvem životního prostředí proti dovozu odpadů. Před úřad přivezli popelnice zabalené v dárkovém balení. Požadovali jednoznačný výklad, zda české spalovny mohou dovážet odpad ze zahraničí.

Podle mluvčí ministerstva Karolíny Šulové ale dosud žádná žádost o dovoz odpadu povolena nabyla a ani nebude. "Ministerstvo už vydalo čtyři zákazy dovozu odpadů do spaloven komunálního odpadu, další dvě žádosti se v současné době posuzují," řekla Šulová. Se stanoviskem ministerstva seznámila i ekology.

Aktivisté upozorňovali na to, že české společnosti by mohly podle zákona dovážet odpad k jeho dalšímu energetickému využití. "Spalovací společnosti toho zneužívají a označují svá zařízení za teplárny či elektrárny s tím, že odstraňování odpadků je vlastně jen jejich vedlejší efekt," píšou ve svém prohlášení.

Tento problém podle nich však vyřešil oficiální výklad ministerstva. Podle tajemníka ministra životního prostředí Daniela Vondrouše výklad stanovuje přesné podmínky, které musí zařízení pro energetické využití odpadu splnit. Provozovatel spalovny by podle něj měl například za dodávku odpadů platit dodavateli, nikoli naopak. "Ministerstvo životního prostředí nepovažuje za pravděpodobné, že by jakákoliv spalovna komunálního odpadu tyto podmínky dokázala splnit," dodal Vondrouš.

"Vydaný ministerský výklad je skutečně přesně to, co jsme tři roky prosazovali, doslova a do písmene. Tím je celý spor uzavřen," řekl ČTK Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN

Související tisk. zprávy

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz