Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Alternativa slibuje alternativní a kvalitní muziku

25. 11. 2002 - PRAHA [Econnect]

Čeká nás další zpestření předvánoční hudební nabídky. Hledáte-li inspiraci pro předvánoční nákup vyzkoušejte alternativní příchuť jazzu, rocku, vážné hudby nebo neohrané "mladé maso". Festival Alternativa tradičně přinese příležitost pro začínající umělce, prostor pro zahraniční perličky i dobrou "alternativní“ muziku. Na úvod festivalu je připravený vydatný zákusek. Newyorský saxofonista Matt Darriau, známý z účinkování v Klezmatics vystoupí s Triem Paradox. Neméně očekávaným hostem je i zakladatel legendárních Pere Ubu, David Tomas.

Janota 1935 Alternativa již desátým rokem pokračuje ve svém úsilí seznamovat publikum s menšinovými žánry a s jejich vyjimečnou uměleckou kvalitou. Vyjimečnými umělci letošního ročníku budou bezesporu jmenovaní Matt Dariaua a David Thomas. Matt Dariau a jeho Paradox trio odhalí, jak těsné může být pojítko mezi židovským stylem klezmer, lichými rytmy z Balkánu a jazzovou improvizací. Ojedinělá postava současné hudby, je i očekávaný host David Thomas. Ten vystoupí s uskupením Two Pale Boys. Nástroje jeho ansámblu vykouzlí hudbu, která je vždy inspirativní, znepokojivá, bizardní, odlišná nikdy fádní. David Thomas se v roce 1975 proslavil zejména založením alternativní legendární skupiny Pere Ubu. Ani tento rok nebude na Deltě chybět Malá Alternativa. Příležitost pro začínající a méně známé završí předání ceny Svazu autorů a interpretů.


Po strávení předkrmu je třeba jednodenní pauza a poté se mohou diváci naplno ponořit do vln festivalu. Carla Buzulich vokalistka, výtvarnice, spisovatelka vystihuje ve svých skladbách pocit pošlapaných ideálů a setkání se smrtí v letech šedesátých. Jako protipól melodické hudby se představí skupina E-RAX s elektronickými hudebními kolážemi, transformacemi i elektronickou syntézou. "Tiché modlitby ve kterých dřímá ohnivý čardáš" zpívá svérázná maďarská hudebnice Agnes Kutas za doprovodu univerzálního perkusionisty Jaroslava Kořána. Vedle prvořadými zahraničních lákadel zazáří i stálice české alternativní provenience. Z klasiky jmenujme Už jsme doma, Oswald Schneider a to pochopitelně není vše..

Festival pohostí také filmové podvečery. Kulturní centrum Kaštan započne minipřehlídkou slovenského experimentálního filmu. Pokračováním bude promítání filmů s hudební tematikou připravených ve spolupráci se Společností při ČT Člověk v tísni. V rámci festivalu se uskuteční i tři výstavy. Série fotografií připomene minulé ročníky Alternativy v klubu Delta. Kaštan otevře výstavu fotografií s hudební tematikou F. Vlčka. Do třetice všeho nejlepšího v čítárně Unijazzu bude k vidění Cyklus Cesta vody. Zachycuje zápas táborského festivalu s následky letošních povodní.


První ročník festivalu Alternativa se uskutečnil v roce 1993. Festival je specializován na proudy, které se obecně označují jako "alternativní", nebo které k nim lze volně přiřadit. Festival Alternativa se deklaruje jako "hledačský" a pořadatelé by jím rádi navázali na tradici Pražských jazzových dnů let sedmdesátých. Letošní Alternativa 2002 bude zahájena 26. listopadu. Koncerty se budou konat v klubu Delta a v Kulturním centru Kaštan.


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz