Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nedostatek branců řeší ruské úřady násilnými odvody

21. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Každým rokem jsou v Moskvě a St. Petersburgu zadrženy a násilím odvedeny do ruských ozbrojených složek stovky mladých mužů. Ve své zprávě to dnes uvedla mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW). Zpráva "Zadržení a odvedení k ruské armádě" (Conscription through Detention in the Russian Armed Forces) na dvaceti stránkách podrobně popisuje diskriminující zacházení s mladíky, kterým se nepodařilo doručit povolávací rozkaz a které policisté násilím dopravují do odvodových úřadů. Branci nemají žádnou možnost, jak se odvodu bránit, ačkoli ruská legislativa takové právo neupírá.

"Odvodové komise na tyto muže pohlížejí, jako by byli usvědčeni z vyhýbání se vojenské službě. Ale ve skutečnosti nejsou obviněni z žádného trestného činu," vysvětluje za Human Rights Wathch Elizabeth Andersen ze sekce pro Evropu a střední Asii. "Ruská vláda má právo doručit těmto mladým mužům povolávací rozkaz, ale musí stále dodržovat princip nediskriminujících a procesně správných standardů," dodává. Představitelé armády přitom tyto brance posílají k jednotkám ještě v den zadržení, aby jim znemožnili jakýkoli kontakt s rodinou či právníky, kteří by jim mohli pomoci. Takové jednání brancům odnímá jejich právo odvolat se proti odvodu. Stejně tak je jim, v zájmu "zrychlení" odvodu, protizákonně upíráno právo na kompletní lékařskou prohlídku, a tím na osvobození od branné povinnosti ze zdravotních důvodů.

V některých případech, uvádí zpráva HRW, bylo výsledkem svévolného jednání odvodových komisí odvedení mužů, kteří byli vojenské služby zproštěni. Zpráva popisuje například případ z května 2002, kdy policie zadržela Štěpána O. (pseudonym) a dopravila jej k místní odvodové komisi. Ta mu okamžitě předala povolávací rozkaz, přestože jim Štěpán O. sdělil, že je studentem univerzity v Moskvě. Ke své jednotce byl převezen ještě týž večer. Po intervenci Unie výborů Matek ruských vojáků (Union of Committees of Soldiers' Mothers of Russia) však moskevská prokuratura rozhodla, že Štěpán O. byl odveden nezákonně a má být z vojenské služby propuštěn.

Pověst ruské armády, nechvalně proslulé hrubým porušováním lidských práv, motivuje mnohé mladé muže ke snaze jakýmkoli způsobem se vojenské službě vyhnout. Často volí tu možnost, že se vyhýbají doručení povolávacího rozkazu, který jim podle zákona musí být fyzicky předán k podpisu. Výsledkem je to, že úředníci v Moskvě a St. Petersburgu mají potíže s naplněním odvodových kvót. Aby se je podařilo naplnit, jsou mladí muži odváděni násilím a bez možnosti odvolání a kontaktu s rodinou či právníkem.

Human Rights Watch proto vyzývá ruské úřady, aby všem potenciálním brancům zaručily možnost odvolat se proti povolávacímu rozkazu před soudem. Podle HRW by měla legislativa zaručit určité minimální období mezi obdržením povolávacího rozkazu a dnem, kdy branec musí nastoupit k vojenské jednotce. Organizace také doporučila ruské vládě, aby účinněji zamezovala hrubému porušování lidských práv, ke kterému v ruské armádě dochází ve velké míře a které mladé muže od vojenské služby odrazuje.
Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz