Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace našly potraviny zamořené dioxiny

21. 11. 2002 - PRAHA [Econnect]

Podle výsledků analýzy vzorků zemědělských produktů pocházejících z blízkosti Spolany Neratovice, která byla zveřejněna na začátku tohoto týdne, obsahují potraviny značnou koncentraci vysoce toxických dioxinů a vysoký obsah toxických polychlorovaných bifenylů (PCB) s dioxinovým účinkem. Zjištěné koncentrace mnohonásobně překročily limity platné v zemích Evropské unie (EU) a doporučený pracovní limit Hlavního hygienika ČR. Jak uvedl toxický expert Greenpeace MUDr. Mirolav Šuta, právě součet obsahu dioxinů a PCB je podle Světové zdravotní organizace rozhodující pro hodnocení možného rizika ohrožení zdraví lidí.

Analyzován byl vzorek půdy z pastviny na okraji obce Libiš a zemědělských produktů (tkáň kachny a slepičí vejce) ze zvířat chovaných ve stejné obci, několik set metrů od provozu výroby PVC Spolany Neratovice. Rozbor vzorků provedla laboratoř Axys - Varilab v rámci společného projektu Greenpeace ČR a redakce pořadu "Na vlastní oči" televize NOVA.

Výsledky analýz experti Greenpeace okamžitě předali postiženým chovatelům a doporučili jim kontaminované maso a vejce rozhodně nekonzumovat. Výsledky analýz také okamžitě obdržel hlavní hygienik, Ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí, aby byl proveden další podrobnější průzkum a přijata opatření k ochraně zdraví lidí.

O výsledky analýzy se zajímá Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí podle svého vyjádření zahrne výsledky rozboru Greenpeace do podkladů pro aktualizovanou analýzu rizik v okolí Spolany. Analýza rizik by měla komplexně posoudit stav po povodních a rizika - především s ohledem na dioxiny, PCB i další látky (například rtuť). Zadání pro tuto analýzu připravilo MŽP spolu s Českou inspekcí životního prostředí (ta ve spolupráci se sdružením Arnika odebrala vzorky pro zjištění obsahu polychlorovaných bifenylů) a zohlednilo i některé požadavky ekologických organizací. Analýza rizik by měla mimo jiné zjistit znečištění půd a zemin v místech záplavy – na polích i obytných zónách – se zaměřením na znečištění dioxiny a rtutí. V zadání je i požadavek na podrobnou analýzu znečištění podzemních vod. Konkrétní posouzení obsahu znečišťujících látek v potravinách je v kompetenci Ministerstva zdravotnictví.

Co jsou to dioxiny a jak se proti nim bránit?

Dioxiny jsou velmi toxické látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Kumulují se živých organismech, zejména v tukových tkání zvířat i člověka, a velmi obtížně se z těla vylučují. Dioxiny jsou schopny vyvolávat několik druhů rakoviny, vrozené vývojové vady u děti či narušovat funkci řady hormonů. U lidí vystavených dioxinům tak může dojít např. k v poruchám metabolismu cukrů (větší riziko onemocnění cukrovkou) a tuků (vyšší riziko aterosklerózy vedoucí k srdečním infarktům či mozkovým mrtvicím). Dioxiny jsou navíc schopny v těle matky procházet placentou do organismu doposud nenarozeného dítěte. PCB a dioxiny se hromadí i v prsní žláze, z níž přecházejí ve vysokých koncentracích do mateřského mléka.

Občanské sdružení Arnika zahájilo v pondělí 18. listopadu oficiálně činnost Asistenčního centra na pomoc lidem postiženým úniky toxických látek. Asistenční centrum může pomoci se zajištěním či zprostředkováním rozborů a odborníků pro posudky, které potřebují zemědělci a pěstitelé především v okolí Spolany Neratovice.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz