Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty vyzývá Prahu, aby respektovala svobodu projevu, Liga lidských práv se připojuje

18. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Liga lidských práv se připojuje ke zprávě Amnesty International (AI), ve které tato mezinárodní lidskoprávní organizace vybízí české úřady, aby při nadcházejících událostech v Praze dodržovaly lidská práva. AI ve své zprávě naléhá na Českou republiku, která usiluje o vstup do Evropské unie, aby respektovala doporučení Evropského parlamentu ze 12. prosince 2001 o zajištění ochrany základních práv a svobod během mezinárodních schůzek.

"České úřady mají povinnost zajistit bezpečnost místních obyvatel i majetku. Zároveň je také jejich povinností zajistit, aby lidé měli možnost pokojně realizovat své právo na svobodu shromažďování a svobodu slova," zdůraznila Judit Arenas z londýnského ústředí Amnesty International. Policejní operace týkající se velkých demonstrací v České republice v poslední době – a zejména ty, k nimž došlo v září 2000 během summitu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu – vedly k četným případům porušování mezinárodního práva. "Česká vláda musí zajistit, aby se už neopakovalo takové porušování lidských práv, k jakému docházelo v Praze v září roku 2000," uvádí Amnesty International ve své zprávě.

Amnesty International nepřehlíží násilí směřované na policii a na majetek, ani se nestaví proti zákonnému užívání síly příslušníky policie. Policejní zákroky musejí být ovšem podle AI prováděny tak, aby byla respektována a ochraňována práva osob, které protestují pokojným způsobem: podle zpráv AI porušovali čeští policisté v minulosti mezinárodní normy o zatýkání a zadržování osob, o používání síly a střelných zbraní a o právu na svobodu projevu a shromažďování. Po protestech v září roku 2000 vyšetřovala AI zprávy o svévolném zatýkání osob, o špatném zacházení se zatčenými a dalším porušování práv zadržovaných osob – dotčeno bylo například právo zadržených získat neprodleně přístup k právníkovi podle své volby, právo informovat příbuzné či třetí stranu o tom, kde se zadržená osoba nachází, právo být informován o svých právech a o případných vznesených obviněních proti nim v jazyce, jemuž rozumějí, a dále právo na přístup k odpovídající lékařské péči a právo na takové podmínky věznění, které by respektovaly lidskou důstojnost.

V rámci ustanovení, která vydal dne 12. prosince 2001 Evropský parlament členským zemím EU, mají tyto státy "zajistit lepší ochranu základních práv během mezinárodních schůzek". Evropský parlament požádal státy, aby "neblokovaly hranice a neodpíraly jednotlivcům ani skupinám, které se chtějí účastnit pokojným způsobem legitimních demonstrací, právu překračovat hranice". Evropský parlament také doporučil, aby státy "nepoužívaly střelných zbraní", aby "nepoužívaly neúměrného množství násilí a aby poskytly řádnou kvalifikaci svým policejním jednotkám k tomu, aby byly schopny zvládat násilí a zároveň respektovat individuální lidská práva i ve zmatených davových situacích, kde jsou násilní porušovatelé zákona smíšení s pokojnými, zákon dodržujícími občany."

Na dodržování lidských práv během zasedání summitu NATO v Praze budou, stejně jako v září 2000, dohlížet členové Občanských právních hlídek (OPH) fungujících při Lize lidských práv. "Hlídky jsou viditelně odlišitelné od ostatních účastníků demonstrací. Je připraveno deset týmů po čtyřech lidech, kteří na demonstracích nosí tyrkysové vesty. Ty jsou viditelně označeny písmenem – značí příslušnost ke skupině – a číslem," vysvětluje koordinátor právních hlídek Jiří Kopal. Podotýká zároveň, že očekávaná účast zahraničních demonstrantů s sebou už začala přinášet první problémy na hranicích. "Ve čtvrtek nebyla do ČR vpuštěna skupina rakouských občanů poté, co u nich byly během prohlídky vozu nalezeny letáky zaměřené proti aktivitám Severoatlantické aliance. Podle Ligy nebyl postup policie na hranicích v souladu s cizineckým zákonem," dodává Kopal.

Liga lidských práv také stále čeká na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství týkající se možné přítomnosti inspekce ministra vnitra na policejních stanicích. Policisté inspekce by zde měli kontrolovat dodržování zákona při zadržování demonstrantů. Podle názoru Ligy a veřejného ochránce práv je taková forma kontroly v rozporu se zákonem.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací zabývajících se právní problematikou NNO
Ekologický právní servis
Ateliér práv
Ústav pro ekopolitiku
Zelený kruh
Juristic.cz
ITprávo
Hnutí za přímou demokracii
Český helsinský výbor
Via Iuris

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz