Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přes půl druhého milionu korun se sešlo na sbírce kampaně Akce cihla a Podzimní kafemletí

8. 11. 2002 - PRAHA [Econnect]

Dobrovolníci, kteří na několika místech v Praze prodávali od srpna do konce října benefiční cihly, získali pro konto sbírkové kampaně Akce cihla a Podzimní kafemletí 1,6 milionu korun. Pro kampaň bylo vyrobeno 20 tisíc speciálních cihel s logem "Akce cihla" – tyto cihly si občané mohli koupit na zvláštních stanovištích v centru Prahy za benefičních 100 korun. Zakoupenou cihlu si někteří dárci společně s upomínkovým certifikátem odnesli domů; jiní nechali cihly na místě, aby z nich vyrostla symbolická cihlová věž.

Výtěžek z prodeje bude rozdělen na tři díly. Vzhledem k rozsáhlým srpnovým záplavám v České republice věnují pořádající sdružení Portus Praha a Máme otevřeno? třetinu výtěžku Akce cihla ve prospěch vodou zaplavených zařízení, která pracují s lidmi s postižením. Zbývající dvě třetiny výtěžku budou věnovány na původní účel kampaní - peníze budou rozděleny rovným dílem a použity na vybudování chráněné dílny a tréninkového bytu pro lidi s mentálním postižením ve Slapech a na dokončení tréninkové kavárny Vesmírna a Dobrovolnického centra v ulici Ve Smečkách v Praze 1.

Ve Smečkách, č. p. 5

Hlavním cílem provozu kavárny Vesmírna je dát lidem především s mentálním postižením možnost pracovat a učit se sociálním dovednostem s potřebnou podporou v přirozeném prostředí - v tréninkové kavárně - a připravovat se na přechod do nechráněných podmínek. V kavárně pracují společně lidé se znevýhodněním a bez. Projekt tak chce dát možnost uplatnění každému, kdo se z důvodu svého znevýhodnění zatím nemůže uplatnit na běžném trhu práce a chtěl by to změnit: pro projekt je důležitá nikoli diagnóza, ale především zájem rozvíjet své schopnosti a dovednosti směrem k co největší samostatnosti. Projekt je odborně zajištěn, realizační tým kavárny je v pravidelné týmové supervizi pod vedením zkušeného psychologa a existuje také možnost konzultací s dalšími odborníky. Zhruba po dvou letech může klient programu přejít do méně chráněného prostředí – podporovaného či běžného zaměstnání.

Dobrovolnické centrum Ve Smečkách chce pomoci se zprostředkováním uplatnění dobrovolníků v konkrétních organizacích pracujících v dané oblasti, zároveň má fungovat jako kontaktní místo pro zájemce o dobrovolnou práci v komunitních službách pro lidi s postižením. Zájemci tak získají jak vstupní informace o dobrovolnictví a o práci s lidmi s postižením, tak dostanou nabídku konkrétních možností a přístup do knihovny. Dalším z cílů centra je nabídka servisu pro nevládní a další organizace se zájmem o dobrovolníky. Centrum bude poskytovat i odborné poradenství. Snahou programu je umožnit všem lidem bez rozdílu intenzivně se zapojit do života celé společnosti.

Tréninkové bydlení

Chráněná domácnost v obci Slapy se stala prvním úspěšným projektem financovaným z výtěžku minulých ročníků Akce cihla. Domácnost je určena devíti až deseti lidem s mentálním postižením, kteří takto získávají možnost nalézt trvalý domov, potřebné zázemí a nutné speciální služby; lidem s mentálním handicapem nabízí chráněná domácnost život v přirozeném prostředí mimo velké ústavy. Obyvatelé domácnosti mají možnost zapojit se do běžných domácích prací a do chodu celého domu.

Na program chráněné domácnosti navazuje projekt tréninkového bytu a chráněné řemeslné dílny – zatímco chráněná domácnost nabízí bydlení pro méně samostatné obyvatele, chráněný byt je určen těm lidem s mentálním postižením, kteří jsou samostatnější, vyžadují menší pomoc asistenta a většinu každodenních činností zvládají samostatně. Chráněný byt je pro ně dalším krokem na cestě k větší samostatnosti a nezávislosti. Protože stejně důležitá jako potřeba domova je pro člověka s postižením i možnost pracovat, budou se moci do práce v nově budované chráněné dílně zapojit i obyvatelé s těžším stupněm postižení. Kromě základního výrobního programu budou v dílně využívány také klasické řemeslné techniky


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz