Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den stromů v Divadle na Fidlovačce: Program Strom života dal život již více než 6500 stromů

21. 10. 2002 - PRAHA [Econnect]

Včerejší oslava Dne stromů v divadle na Fidlovačce přinesla zamyšlení nad významem stromů i nabídku, jak může každý přispět a stromy sázet. Hlavní náplní večera, kterým provázel Petr Vacek, byl benefiční Koncert pro stromy, kde vystoupili Zuzana Lapčíková, Emil Viklický, Hana Hegerová, skupina QVOX a jejich hosté.

Večer pořádala Nadace Partnerství, jejíž program Strom života se již dva roky zaměřuje právě na stromy. Poslání programu je "podpora výsadby stromů neziskovými organizacemi a obcemi v krajině, ve městech i v lesích. Kromě vysazování nových stromů a následné péče o ně usiluje o zapojení širokého spektra lidí do přípravy projektů a zejména do vlastní výsadby."

Tématika stromů se nesla celým večerem. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek předal cenu vítězi celostátní ankety Strom roku 2002. Ze 140 nominací a 12 finalistů se na prvním místě umístil Popovský jasan (okr. Karlovy Vary), na druhém a třetím místě pak lípy - Nepomyšlská (okr. Louny) a Lípa u Izidora (okr. Náchod). Cenou pro vítězný strom je bezplatné dendrologické ošetření darované firmou Eden. Celostátní anketa, vyhlášená Nadací Partnerství ve spolupráci s Regionálním sdružením Českého svazu ochránců přírody v Brně, navazuje na anketu, která podvakrát úspěšně proběhla v Brně.

Zuzana Lapčíková pokřtila nové CD Strom života vydané Nadací Partnerství na podporu sázení stromů, které obsahuje moravské lidové písně s tématikou stromů v hudební úpravě Z. Lapčíkové, E. Viklického a dalších. 40 Kč z každého prodaného CD i výtěžek koncertu je určen na podporu výsadby stromů v programu Strom života.

Program Strom života reaguje na situaci, kdy "české lesy jsou jedny z nejpoškozenějších v Evropě. S nárůstem počtu automobilů, rychlou urbanizací a přibýváním silnic stromy chřadnou a ubývají také z měst a krajiny. Stromy jsou přitom nenahraditelnou součástí našeho životního prostředí. Pomáhají regulovat teplotu a klima, zadržují vodu a zabraňují rychlému odtoku srážek. Stromy odebírají ze vzduchu oxid uhličitý a vrací do něj kyslík. Mají pro nás velký význam i kulturní."
Program vznikl v roce 2000 a v letech 2000 - 2002 se k němu připojilo 60 organizací. V dosavadních čtyřech grantových kolech bylo podpořeno 62 projektů celkovou částkou přes 300 000 Kč. Z toho asi 35 % je výtěžkem celonárodní veřejné sbírky "Adoptujte strom!", zbytek doplnila Nadace Partnerství. Sbírka vychází z toho, že průměrná částka, která pokryje náklady na vypěstování jedné sazenice a následnou péči o strom do věku, kdy již bude samostatný, je 200 Kč. Každý, kdo přispěje alespoň 200 Kč obdrží certifikát a zároveň dostává možnost si svůj strom přímo zasadit. Výsledkem dosud realizovaných projektů je přes 6000 nově vysazených stromů. Stromy se vysazovaly ve velkých městech, v Praze, v Brně v Přerově nebo třeba v Karviné, menších obcích jako například v Bystrovanech u Olomouce, Vlkoši, Budišově nebo Kostelní Myslové, sázelo se i na horách – v Beskydech a v Jizerských horách.

Den stromů byl poprvé v České republice slaven v roce 2000. Česká republika se tak připojila k tradicím oslav Dne stromů, které se slaví v mnoha zemích celého světa. Datum není jednotné, odvíjí se od klimatických podmínek v jednotlivých zemích a od toho, kdy je ve které zemi možno vysazovat stromy. 20. říjen byl stanoven národním Dnem stromů v České republice.

Nadace Partnerství je součástí konsorcia pěti národních nadací v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, jehož posláním je stimulovat aktivní účast občanů na zlepšování životního prostředí ve svém regionu. V současné době je největším soukromým zdrojem finanční podpory ekologických projektů obcí a nevládních neziskových organizací v ČR. Od svého vzniku v roce 1991 rozdělila okolo 70 miliónů korun na více než 1000 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Hra o Zemi

Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz