Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobromysl sbližuje lidi s postižením a bez

16. 10. 2002 - PRAHA [Econnect]

Jak se žije v českých ústavech? Čím mohou pomoci neurotechnologie nebo homeopatie? Co je to autismus? Proč se devět z deseti lidí s mentální retardací za svůj život setká se sexuálním zneužíváním? Odpovědi na tyto a řadu dalších otázek chce přinášet nový webový portál Dobromysl.cz. Dobromysl.cz Server "s dobrou myslí", který chce sbližovat lidi s postižením a bez, spouští a zítra, tedy ve čtvrtek 17. října v šest hodin večer, slavnostně pokřtí občanské sdružení Máme otevřeno? v rámci probíhajících kampaní na podporu integrace lidí s mentálním postižením do společnosti. Účast na křtu v kavárně s pracovně-tréninkovým programem Vesmírna přislíbili Ondřej Neff a tvůrce serveru Rodina.cz Jiří Pavlín.

V České republice je podle sdružení Máme otevřeno? stále citelný nedostatek informací o možnostech integrace lidí s postižením, existující zdroje jsou často nedostupné. "Portál Dobromysl.cz je vytvářen s cílem změnit tuto situaci s efektivností moderního informačního média dosažitelného z každého místa v republice. Tematicky pokrývá hlavní oblasti života jako jsou rodina, vztahy, škola, práce, bydlení, zájmy, zdraví či právo, a zaměřuje se přitom především na možnosti začlenění člověka s postižením do běžného života, jeho přirozené fungování v rámci sousedství, komunity," přibližuje podobu serveru koordinátor projektu Vladimír Lechnýř. Portál chce dát jak rodinám lidí se speciálními potřebami, tak lidem z pomáhajících profesí a odborníkům možnost najít aktuální informace z oboru či dostat radu. "Stránky jsou prostorem pro vyjádření názoru, sdílení zkušeností, seznámení, komunikaci. Dále budeme zviditelňovat konkrétní organizace a služby pro lidi s postižením a zprostředkovávat kontakt na ně," dodává Lechnýř.

Projekt chce též nenásilně informovat širokou veřejnost o problematice zdravotního postižení a přispívat tak ke zlepšení vztahů mezi většinovou společností a členy minorit. I proto server tematicky přesahuje úzkou oborovou specializaci a zaměřuje se též na zdravý životní styl, mezilidskou komunikaci, rodinu a různé aspekty společenského života. "Server by rád přispěl i k lepší komunikaci mezi lidmi s postižením a širokou veřejností, proto v něm zájemci naleznou i jistý tématický přesah mimo jeho úzkou specializaci, příspěvky týkající se zdravého způsobu života a podobně," vysvětluje koordinátor projektu, který je zároveň redaktorem stránek. Jak upřesnil, texty určené rodinám, kde žije člověk s postižením, se budou například zaměřovat na problematiku vzdělávání – tedy aktuální možnosti pro děti i dospělé. Nebude opomenuto ani téma práce a uplatnění na pracovním trhu, chybět nebudou ani články z oblasti práva a zákonů či rodinného života a sexuality. Návštěvníci portálu tu objeví i překlady z cizojazyčných odborných periodik.

Sdružení pro integraci lidí s postižením Máme otevřeno?, které vznik portálu Dobromysl.cz iniciovalo, je nestátní neziskovou organizací a od roku 1998 podporuje především děti a mladé lidi s mentálním postižením v integraci do společnosti. Individuálně začleňuje děti a mládež mezi vrstevníky bez postižení, v centru Prahy provozuje tréninkovou kavárnu Vesmírna a Dobrovolnické centrum; sdružení má za sebou již 3 ročníky úspěšné informační kampaně Podzimní kafemletí. V současné době individuálně pracuje s téměř 50 klienty. Křest serveru je jedna z akcí, která probíhá v rámci kampaní „Akce cihla a Podzimní kafemletí 2002“. Informační stánky kampaní jsou k vidění v Praze na Můstku na Staroměstském náměstí, v ulicích Na Příkopě a ve Spálené. Certifikáty cihly jsou k dispozici i na všech čerpacích stanicích Benzina.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz