Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mentálně postižení nepatří v Bulharsku na oči veřejnosti

11. 10. 2002 - SOFIA [Econnect]

Navzdory dílčím zlepšením v některých institucích v Bulharsku živoří lidé s mentálním postižením v šokujících podmínkách, sotva označitelných za vhodné pro lidské bytosti. Zprávu dítě v ústavu - foto AI „Bulharsko: Pryč z očí veřejnosti – systematická diskriminace mentálně postižených“ vydala k příležitosti Světového dne duševního zdraví 10. října organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). „Zlepšení stávající katastrofální situace může být pro některé muže, ženy a děti v domech sociální péče doslova otázkou života a smrti,“ varuje generální tajemnice AI Irene Khan.

Nedostatečné posuzování postižení, nedostatečnost péče a rehabilitací ze strany terapeutů, psychologů a lékařů označuje Irene Khan za systematické. „Materiální i morální podmínky, které panují v bulharských psychiatrických zařízeních, z nich vytvářejí ta nejhorší místa nedobrovolného zadržování lidí, která jsme v této zemi kdy viděli. Žádné vězení v Bulharsku není tolik špatné, jako byť ten nejlepší dům sociální péče pro dospělé,“ dodává Krassimir Kanev, ředitel bulharského Helsinského výboru.

Děti jsou stále umisťovány do ústavů na základě špatných diagnóz a bez naděje na další sledování nebo znovuposouzení. Přestože se materiální podmínky v některých ústavech znatelně zlepšily, dětem v nich stále chybí adekvátní lékařská péče a přiměřená rehabilitace. Děti s nejhoršími formami postižení zůstávají celý den v posteli bez hraček, bez nabídky jakýchkoli aktivit či jen vizuálních podnětů.

Když takový člověk dospěje, je absolutně neschopný komunikace s okolím a jakékoli samostatné činnosti. Zůstává v ústavu bez šance na normální život. „Pokud se včas nezačne s dostatečnou péčí, tyto děti to trvale a hluboce postihne: budou odsouzeny strávit zbytek života v ústavu,“ upozorňuje Irene Khan. Psychické podmínky v ústavech pro dospělé jsou často kruté, nelidské a ponižující. Řada lidí s mentálním postižením je „ubytována“ v neudržovaných domech; zdi, podlahy i postele jsou znečištěny výkaly.

Podle zprávy Amnesty řada úmrtí – včetně úmrtí na zápal plic, podchlazení a podvýživu – dokazuje zanedbávání lékařské péče v bulharských ústavech, stejně jako nedostatek tepla a jídla. „Bulharská vláda se sice v některých ústavech pokusila o určitá zlepšení, ale je potřeba celková reforma v této oblasti,“ poukazuje Irene Khan. Mezinárodní společenství by podle ní mělo takový program podpořit. Generální tajemnice AI vyzvala bulharskou vládu, aby v této věci přijala okamžitá opatření; na všechny problémem dotčené lidi pak Irene Khan apeluje, aby se s Amnesty spojili síly v zahájené kampani za ochranu práv mentálně postižených. „Zahajujeme tuto kampaň, abychom se ujistili, že základní lidská práva jsou přiznávána i postiženým bez jakékoli diskriminace, že mohou vést důstojný život, rozvíjet vlastní schopnosti a být plně zapojeni do společnosti,“ dodává.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz