Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velkou cenu Ekofilmu získal čínský snímek Řeka Nan Či

7. 10. 2002 - PRAHA [Radio Praha]

Velkou cenu festivalu Ekofilm v Českém Krumlově získal snímek čínského režiséra Pi Jüe-kchuna s názvem Nan Xi River (Řeka Nan Či). Film pojednává o životě lidí v obci na břehu jedné čínské řeky. Porotě se na něm líbil především způsob, jak tvůrce skloubil tradiční lidské hodnoty s citem pro životní prostředí.

"Je velmi zvláštní, že právě čínská produkce dokázala spojit tisíciletou tradici s územním plánováním, vodohospodářstvím a s praktickými návody, jak organizovat život v obci u řeky," řekl novinářům člen poroty Ivan Rynda z Univerzity Karlovy.

V maškarním sále českokrumlovského zámku ministr životního prostředí Libor Ambrozek, pořadatelé i hosté předali celkem devět festivalových cen a čtyři sponzorská ocenění.
Zvláštní cenu udělila porota novozélandské autorce Ruth Berryové za film Tropical Gothic (Tropický chrám). V kategorii publicistika zvítězil snímek Mnoho hlasů od českého režiséra Tomáše Škrlandta, v kategorii dokument film Mikea Pandeyho Břehy ticha - Žralok velrybí v Indii. Mezi vědeckými a vzdělávacími filmy porotu nejvíce oslovil film Sedm statečných od Mima Lowea z Nizozemska. V kategorii Volná tvorba porota vybrala film slovenského režiséra Ivana Handsmana Famílie - Oravská rodina.

Cenu za režii získal slovenský film Mustang od Pavola Barabáše, za scénář rakouský film Slané slzy, za kameru slovenské Chodníčky Velké Fatry. Cenu ministerstva životního prostředí převzal Jakub Sommer za film ELFilm. Cenu Státního fondu životního prostředí získal český film ABCD Ekologie aneb Životabudič Martina Slunečka a cenu společnosti Transgas německý snímek Holgera Vogta Vlci! Zpět v Německu.

Porota také udělila cenu města Český Krumlov, kterou tentokráte zaměřila na filmové zpracování srpnových záplav. Nejvíce se v této kategorii líbil snímek českokrumlovské autorky Aleny Hynkové Má vlast. Podle Ryndy zaujal snímek tím, že autorka použila místo mluveného slova k obrázkům ze záplav Smetanovu symfonii Má vlast, která obsahuje také symfonickou báseň Vltava.
Do letošního 28. ročníku festivalu bylo přihlášeno celkem 137 filmů od autorů z celého světa. Třiapadesát z nich výběrová komise poslala do soutěže. Ostatní filmy mohli diváci zhlédnout prostřednictvím informativního promítání na přání.

K festivalu patřily také semináře, jichž se mohli zúčastnit odborníci i laická veřejnost. Tématy byly rostoucí množství obalů a jejich recyklace, problém velkého množství odpadů po letošních záplavách i otázka Stoletá povodeň každý rok? Vítězné snímky se zúčastní dalších filmových festivalů. Lidé si je budou moci půjčit ve videotékách ministerstva životního prostředí.


Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz