Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevídáno – hranice mezi viděním a neviděním

4. 10. 2002 - PRAHA [Econnect]

Sdružení Okamžik – malé sdružení s velkými plány – představilo jeden ze svých dalších projektů pro nevidomé. V komorní pražské galerii Oliva jsou do 15. 10. 2002 k vidění výtvarná díla, která zvítězila v celostátní výtvarné soutěži pro nevidomé, jejíž tématem bylo "Setkání..." Na výstavě se můžete "setkat" s něčím, co jste si doposud možná neuměli představit – výtvarné výtvory zrakově postižených. Obsahem, krásou i technikami si nezadají s díly nás vidících.

Proč v kostele musí být zvon?
Ačkoli dílo nevidomých není veřejnosti naprosto neznámé (největší galerie v Čechách řadí do programu sbírkové předměty a workshopy pro nevidomé) jedná se pravděpodobně o první celonárodní soutěž. Výstavy se účastnili dospělí i děti s různým stupněm zrakového postižení. Pro vidící mohou být díla překvapující co do množství užitých technik, tak i svým obsahem. Z velkého počtu trojrozměrných technik lze uvést koláže, sypané a paličkované struktury, ryté obrysy koňů, model letadla či figurek pro hraní šachu.

Za hranicemi našeho běžného "dívání se"
Počet technik je veliký i díky tomu, že pro nevidoucí je přirozené vnímat svět vícero smysly. To, co nelze ohmatat nemá žádnou podobu. To, co není slyšet neexistuje. Ne náhodou je na zvoničce hliněného kostela zvon. Nevidoucí umělci v díle automaticky zachycují vjemy, které jsou pro ně nejdůležitější. Nelze pochybovat, že díla vypovídají o tom, jaké je to za hranicemi našeho běžného "dívání se". Formou umění se dozvídáme více o zrakově postižených než v běžném životě. Výstavy Nevídáno je "setkáním", kde se formou uměleckých děl můžeme k nevidoucím přiblížit. Setkávání může přispět k odstranění častých předsudků a bariér.

Co je to hmatové modelování?
Na výstavě se setkáváme i s technikou hmatového modelování. Výuka hmatového modelování má u nás již desetiletou tradici. Setkat se s ní můžeme například ve škole hmatového modelování v Tasově nebo v keramické dílně Deylovy hudební konzervatoře pro zrakově postižené. Pracuje se pouze prsty a dlaněmi bez jakýchkoliv mechanických pomůcek. Materiálem je šamotová hlína – hlína umožňuje naprosto samostatné řemeslné i výtvarné vyjádření. V České republice má hmatové modelování již desetiletou tradici. Výtvarné vyjadřování nevidomých je málo zmapovanou oblastí u nás i ve světě. Během let práce hmatového ateliéru byly prezentovány v mnoha zemích Evropy i v zemích neevropských. Odborníci z celého světa byli technikou nadšeni. Odborníci usilují o to, aby si tato technika našla své místo jako povinná součást výtvarné výuky na ZŠ pro zrakově postižené.

Výstavu je možné navštívit v galerii Oliva v Jilské ulici do 15. října 2002. Součástí výstavy je i aukce děl významných výtvarníků, jejíž výtěžek bude věnován na nápravu škod, které povodně způsobili v konzervatoři a ladičské škole Jana Deyla. Soutěž proběhla pod patronací Vysoké školy umělecko-průmyslové ve spolupráci se Sdružením Hapestetika.


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz