Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěž "Rozmanitost do knihoven"

3. 10. 2002
Lenka Šrámková [Econnect/MKC] -


Součástí projektu Rozmanitost do knihoven, který probíhá v rámci letošní vládní kampaně proti rasismu, je i soutěž určená pro mladou generaci. Jejím cílem je přimět mladé lidi k zamyšlení nad otázkami tolerance a rasismu a také umožnit jim vyjádřit svůj názor k této problematice. Formu sdělení svého postoje si každý může zvolit sám a tak je umožněn prostor vyjádřit se mladým lidem v různých věkových kategoriích a to právě pro ně nejvhodnějším způsobem.

Část komixu

Slovo rasismus má již v našem každodenním slovníku své pevné místo. Možná si ani většina z nás neuvědomí, jak často se s projevy rasismu setkáváme. A právě tato soutěž chce přimět školní mládež, aby se zamyslela nad projevy intolerance ve svém okolí. Předlohou k zamyšlení se stal obrázek z komiksu Cože, Já a rasista ?, který je používán v zemích EU jako pomůcka pro diskusi na téma rasismu a nyní se plánuje i jeho používání v České republice. Tuto komiksovou publikaci obdrželo 500 knihoven spolu s dalšími 8 knižními tituly, které byly distribuovány v rámci projektu Rozmanitost do knihoven.

Děti, které mají zájem se soutěže zúčastnit, musí do konce října poslat na adresu Multikulturního centra Praha kreslené či napsané odpovědi na následující otázky, vztahující se k obrázku:

  • Co si myslíš o tom, co říká kluk v zelené bundě?
  • Jak by tato příhoda měla pokračovat?
  • Je kluk v červené bundě "jiný" než ostatní?
  • Znáš nějakou podobnou příhodu?
  • Co si představuješ pod slovem "rasismus"?
  • Autoři nejlepších odpovědí získají naučnou encyklopedii Planeta Země na CD romu a pro 50 vylosovaných jsou připraveny další zajímavé dárky. Výsledky soutěže budou zveřejněny po 15.11. na adrese www.lidectete.cz. Poznatků ze soutěže bude použito při vytváření a organizování projektů pro mládež se zaměřením na multikulturní vzdělávání.

    Odpovědi musí být zaslány na následující adresu: Multikulturní centrum Praha, Na Poříčí 12 (palác YMCA), 115 30 Praha 1.

    Projekt "Rozmanitost do knihoven" je financován vládou ČR a jeho realizací bylo pověřeno Multikulturní centrum Praha ve spolupráci s Mládeží pro interkulturní porozumění z Brna.

    Lenka Šrámková

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


    -

    Související články

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz