Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Roxy bude hrát gypsy punková kapela Gogol Bordello

14. 12. 2005 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Legendární newyorská kapela Gogol Bordello, která se proslavila svými šílenými gypsy punk kabarety, se objeví dnes večer na pódiu pražského klubu Roxy. Divoké koncerty Gogol Bordello míchají cikánskou hudbu, rock´n´roll a vše další rebelské od flamenga až po perestrojkový punk. Koncert začíná již v 18:30 vystoupením amerických punkerů Throw Rag a Scotch Greens.

„Romové mají divošský způsob vytváření muziky. Pocházejí z kultury, kde je hudba jediným způsobem k přežití. Podobně jako reggae jejich hudba vznikla mezi chudými lidmi, kteří nemají nic jiného než ji. Můžete proto cítit v každé notě rebelskou duši," tvrdí charismatický frontman a potomek ukrajinských Romů Eugene Hutz.

Gogol Bordello vznikli v roce 1996 v New Yorku při setkání několika přistěhovalců z Ruska, Ukrajiny a Izraele. Jméno se vztahuje k ukrajinskému spisovateli 19. století Nikolaji V. Gogolovi a k tomu, co se nazývá bordelem – centrem rozkoší a pouliční vulgárnosti. Gogol byl oblíbeným spisovatelem všech členů kapely – groteskní, melancholický, vizionářský spisovatel, který je otevřen podobně jako kapela různým výkladům.

„Houslista Sergej Rjabcev byl 10 let v Moskvě divadelním režisérem a nyní pomáhá inscenovat naše koncerty. Juri Lemešev, akordeonista pocházející ze Sachalinu, je muzikant s nekonečnou představivostí. Když slyšíte jeho surrealistická sóla, nechápete, odkud to vůbec bere. Rea Mochiach je basový kytarista z Izraele, který původně hrál jazz, rock, drum & bass a elektronickou hudbu. Právě od něj pochází většina dubových prvků v naší hudbě.“

„Styl hraní kytaristy Orena Kaplana z Izraele je základní poznávací značkou Gogol Bordello. Eliot Ferguson, bubeník z Kalifornie, je jediným duševně zdravým člověkem v kapele, hraje ale jakoby kdyby byl šílený. Ke koncertní show patří také Pam Racine a Elizabeth Sun, které v různých kostýmech tančí, bubnují a dodávají koncertu ohnivou energii,“ zdůrazňuje význam ostatních sedmi členů kapely Eugene Hutz.

Pětičlenná předkapela The Scotch Greens pochází z Idaha, míchá punkrock, bluegrass a americké blues, jejich koncerty mají pověst energické show. Kromě evropského turné s Gogol Bordello hrají pravidelně především v Jižní Karolíně. V lednu 2006 jim vychází třetí album. Jako druzí před Gogol Bordello zahrají čtyřčlenní Throw Rag, punková kapela pocházející ze Salton Sea uprostřed kalifornské pouště. V červnu 2005 vydali třetí album 13 Ft & Rising s hosty jako např. Jello Biafra (Dead Kennedys), Keith Morris (Circle Jerks) či Lemmy Kilmister (Motörhead).

Afterparty do ranních hodin obstarají berlínští DJové, kteří si říkají BalkanBeats. BalkanBeats baví diváky taneční směsí cikánské hudby, etna, rocku, ska, hiphopu i kultovních pop písní z Balkánu. Jejich divoké parties v berlínském klubu Mudd Club se staly legendou, vystupovali úspěšně v USA, Holandsku či dalších německých městech. BalkanBeats tvoří Robert Šoko, Marko Valić a Tatjana Šoko – přistěhovalci z Bosny, pro něž byly zpočátku tyto parties jediným způsobem obživy. V roce 2005 vydali kompilační CD, které se umístilo na 8. místě World Music Charts Europe.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz